0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Laura | Kiesrijk.nl - Dinsdag 11 Mei 2021

    Is een gezonde mond de basis voor een gezond lichaam?

    Het belang van mondhygiëne

    Een gezonde mond begint met een goede mondhygiëne.Twee keer per dag gedurende twee minuten tandenpoetsen is daarvoor essentieel. Belangrijk daarbij is dat je kiest voor een kwalitatief goede tandenborstel in combinatie met een tandpasta met die middelen bevat die aansluiten bij jouw persoonlijke behoeften. Alleen tanden poetsen is echter niet voldoende omdat tandenborstels vaak niet het vuil op wat lastiger te bereiken plekken kan verwijderen. Daarom wordt aangeraden ook regelmatig gebruik te maken van flosdraad en/of tandenragers om ook bijvoorbeeld achterin het gebit of tussen tanden en kiezen te reinigen. 

     

    Relaties tussen mondproblemen en lichamelijke problemen

    Door dagelijks de tijd te nemen voor een goede mondhygiëne zul je tandplakvorming voor blijven en hiermee bijvoorbeeld tandvleesontstekingen, infecties en andere ongemakken voorkomen. Dit is niet alleen van belang omdat dergelijke klachten allereerst allesbehalve prettig zijn, maar omdat deze ook een risico vormen voor de algemene lichamelijke gezondheid. In de wetenschap zijn al diverse relaties aangetoond tussen een slechte mondgezondheid en een grotere kans op hart- en vaatziekten, reuma, vruchtbaarheidsproblemen en ontstekingen elders in het lichaam. Daarnaast kunnen tandvleesontstekingen dienen als waarschuwingssignaal voor andere lichamelijke problemen. Zo blijkt bijvoorbeeld dat mensen met diabetes type 2 een grotere kans hebben op het ontstaan van ontstekingen of infecties in de mond. Ook een extreem droge mond kan wijzen op diabetes. Vergeet niet het belang van mondwater.

     

    Mondgezondheid als onderdeel van een groter geheel

    Natuurlijk is het belangrijk om hierbij te vermelden dat wanneer je last hebt van een tandvleesontsteking je niet meteen ook diabetes of een andere ziekte of lichamelijk probleem hebt, maar het is wel goed om te weten dat de mondgezondheid en lichamelijke gezondheid niet los staan van elkaar. Alle organen in ons lichaam zijn met elkaar verbonden, en daarmee ook onze mond. Voor een goede algehele gezondheid is het daarom niet alleen belangrijk om voldoende groente en fruit te eten en onze dagelijkse portie beweging te krijgen, maar zeker ook om goed voor onze mond en ons gebit te zorgen. 



    Bron:

    Hospes, E., van Dam, B.A.F.M., & Buers, J.J.M. (2014). Gezonde mond, gezond lichaam! Literatuuronderzoek naar de relatie tussen mondziekten en andere ziekten. Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Tandheelkunde

    Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

    Recente artikelen