Terug

Kiesrijk's Keuzehulp voor tandenragers

Iedereen weet dat het belangrijk is om je tanden te poetsen. Maar wist je dat alleen poetsen niet voldoende is? Tandartsen raden niet voor niets aan om een tandenrager te gebruiken.

Maak je keuze uit één van onderstaande categorieën of lees verder.

Kiesrijk's Keuzehulp voor tandenragers

Tijdens het tandenpoetsen verwijder je voornamelijk tandplak dat zich heeft opgebouwd op je tanden. Maar de bacteriën die zich hebben genesteld tussen je tanden en kiezen worden niet opgepakt door de dikke borstelharen. Met de tandenrager kun je deze bacteriën verwijderen tussen tanden en kiezen. Er bestaat een groot assortiment aan ragers, verschillende soorten, kleuren en groottes. Maar wanneer moet je een tandenrager gebruiken, en waarom? En welke tandenragers heb je dan nodig? We lichten het graag toe in Kiesrijk’s keuzehulp voor tandenragers.

 

Voorkom mondproblemen met een tandenrager

Je zal je wellicht afvragen waarom je tandenragers moet gebruiken? Iedere dag vormt er tandplak op je tanden. Dit is een soort dun witgelig laagje wat grotendeels uit bacteriën bestaat. Als je tandplak niet verwijdert dan wordt je tandglazuur aangetast wat zorgt voor gaatjes. Tevens zorgen de bacteriën voor ontstoken tandvlees dat er opgezwollen en rood uitziet, of zelfs kan gaan bloeden. Door de tandenrager te gebruiken verwijder je dus tandplak en kan je ontstoken tandvlees voorkomen.

Tandplak verwijderen
Als je tandplak niet wegpoetst, dan verkalkt dit tot tandsteen. Tandsteen kan je niet zelf verwijderen en moet vaak door een tandarts verwijderd worden. Nieuw tandplak blijft sneller kleven aan tandsteen, waardoor meer bacteriën in de mond achterblijven wat het tandglazuur verder aantast en ervoor zorgt dat het tandvlees ontsteekt.

Voorkom een tandvleesontsteking
Tandvleesontsteking is heel makkelijk te voorkomen door een goede mondhygiëne bij te houden. Door iedere dag tweemaal twee minuten je tanden te poetsen, verwijder je tandplak van de tanden. Maar de dikke borstelharen van een tandenborstel kunnen niet tussen je tanden komen, waar ook bacteriën blijven zitten. Het is daarom belangrijk om ook tussen tanden en kiezen schoon te maken. Dit kan met de tandenrager, tandenstokers of flosdraad. Voor grotere ruimtes tussen tanden en kiezen zijn ragers de meest gekozen optie. Bovendien zijn tandenragers duurzamer dan tandenstokers of flosdraad. Je kunt de tandenrager namelijk langer gebruiken dan tandenstokers of flosdraad.

 

Wanneer moet je een tandenrager gebruiken?

Voor een gezonde mond en een gezond lichaam is het belangrijk om regelmatig tandenragers te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat er geen schadelijke bacteriën in de mond blijven zitten na het poetsen moet je iedere dag minstens één keer een rager gebruiken, maar het beste is om na iedere poetsbeurt een tandenrager te gebruiken.

Tandenrager gebruiken na een operatie
Na een operatie of andere mondingreep is een goede mondverzorging noodzakelijk voor een vlot herstel. De eerste dag na een operatie of ingreep is poetsen vaak nog niet mogelijk. Maar zodra dit wel weer kan is het belangrijk om ook tandenragers te gebruiken om de ruimtes tussen de tanden en kiezen te reinigen.

Tandenrager gebruiken bij beugels, kronen, bruggen of implantaten
Als je een beugel draagt dan is het ontzettend belangrijk om goed voor je tanden te zorgen. Door de beugel heb je namelijk meer kans op verkleuringen en gaatjes. Door goed je tanden en beugel te poetsen kan je gaatjes en verkleuringen voorkomen. Het is vaak lastig met een beugel om onder de draden van de beugel te komen met een tandenborstel. De borstelharen van een tandenrager zijn een stuk fijner dan die van een tandenborstel en kunnen hierdoor wel goed tussen de tanden en de beugeldraden schoonmaken. Dit principe geldt natuurlijk ook voor mensen met kronen, bruggen of implantaten.

 

Welke tandenrager heb je nodig?

Nu je weet waarom en wanneer je tandenragers moet gebruiken zal je je wellicht afvragen welke tandenrager je dan nodig hebt. Er zijn ontzettend veel soorten en maten ragers waar je uit kunt kiezen.

Er zijn ontzettend veel verschillende merken die ragers produceren en welk merk het beste werkt voor jou is een kwestie van uitproberen. Meestal raden tandartsen of mondhygiënisten een bepaald merk aan, maar natuurlijk ben je vrij om zelf een merk te kiezen wat bij jou past. De bestverkochte ragers zijn TePe ragers en Interprox ragers. Verder hebben wij tandenragers van de merken Lactona ragers, GUM ragers, Piksters ragers en Curaprox ragers.

Verschillende soorten tandenragers
De meeste merken bieden verschillende soorten tandenragers aan. De meest voorkomende soorten ragers zijn:

  • Standaard tandenragers (recht)
  • Tandenragers met hoek (90 graden hoek)
  • Conische tandenrager (taps toelopend; meerdere maten in één)
  • Ragers met siliconen borsteltjes (rubberen tips)

Verschillende maten tandenrager
Ondervinden welke soort ragers je nodig hebt is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar de juiste maat vinden is iets ingewikkelder. De juiste maat tandenragers beweeg je gemakkelijk heen en weer tussen je tanden. Moet je te veel kracht zetten om de rager tussen je tanden te duwen? Dan heb je een te grote maat. Als je geen weerstand voelt en het heen en weer bewegen van de tandenrager te makkelijk gaat dan is de maat te klein.

De maten zijn bij ieder merk net iets anders en iedere maat heeft een andere kleur, de verschillende merken kan je onderling niet vergelijken want kleuren en maten komen vaak niet overeen. De kleinste ragers hebben vaak een roze kleur en de grootste ragers een zwarte kleur maar dit is niet altijd het geval. Doordat de kleuren niet bij ieder merk overeen komen is het belangrijk om altijd goed te kijken naar de maattabel die bij het merk hoort.

Vaak worden er drie verschillende maten aangegeven:

  • Draaddikte: hoe breed de draad is waardoor de borstelharen geregen worden. Vaak geldt dat hoe breder de borstel moet zijn, des te breder de draad wordt aangezien deze de borstelharen moet ondersteunen.
  • Borsteldikte: de borsteldikte is het belangrijkste om rekening mee te houden. Dit is de breedte van de rager. Als deze te klein of te groot is, zal de rager niet doeltreffend zijn. Er wordt in millimeters berekend of in maten zoals bij kledingmaten (XS, S, M en L). 
  • Interdentale ruimte of PHD (Passage Hole Diameter): de minimale ruimte waartussen de interdentale rager gestoken kan worden. Je tandarts of mondhygiëniste kan je de PHD geven die jouw tanden hebben, zodat je de juiste maat rager op kunt zoeken.

 

Standaard tandenragers

Standaard tandenragers zijn ragers die een recht handvat hebben. Dit zijn houdertjes met een ijzeren draadje waar nylon borstelhaartjes doorheen zijn geregen. De nylon borstelhaartjes hebben één maat borsteldikte over de gehele lengte van de rager. De standaard tandenrager is voor iedereen geschikt, omdat ze van hele kleine maten tot hele grote maten gaan. Er zijn verschillende merken die standaard tandenragers in het assortiment hebben, waaronder onze bestverkochte TePe ragers en Interprox ragers. Ook lichten wij het volledige assortiment aan standaard tandenragers van de merken Lactona tandenragers en GUM tandenragers toe in aparte tabellen.

TePe ragers
Tepe ragers met een recht handvat zijn er in twee verschillende soorten: Original en Extra Soft. Beide bevatten een gebruiksvriendelijk handvat wat gemaakt is om gemakkelijk het gebit te reinigen. De dop van TePe ragers kan gebruikt worden ter bescherming van de borstel maar ook om het handvat te verlengen. De Tepe Extra Soft tandenrager is gemaakt met zachtere borstelharen dan die van de Tepe Original rager. Hierdoor zijn deze zachter en milder voor het gebit.

Tepe standaard tandenragers  

Handvat Kleur

Draaddikte (mm)

Borsteldikte (mm)

Iso Grootte

TePe Tandenrager Origineel Roze

bbb

0.4 mm

1.9 mm

0

TePe Tandenrager Origineel Oranje

bbb

0.45 mm

2.0 mm

1

Tepe Tandenrager Origineel Rood

bbb

0.5 mm

2.4 mm

2

TePe Tandenrager origineel Blauw

bbb

0.6 mm

3.0 mm

3

TePe Tandenrager Origineel Geel

bbb

0.7 mm

3.5 mm

4

TePe Tandenrager Origineel Groen

bbb

0.8 mm

5.3 mm

5

TePe Tandenrager Origineel Lila

bbb

1.1 mm

6.0 mm

6

Tepe Tandenrager Origineel Grijs

bbb

1.3 mm

9.0 mm

7

TePe Tandenrager Origineel Zwart

bbb

1.5 mm

11.0 mm

8

 

Tepe Extra Soft tandenragers  

Handvat Kleur

Draaddikte (mm)

Borsteldikte (mm)

ISO Grootte

TePe Tandenrager Extra Soft Lichtoranje

bbb

0.45 mm

2.0 mm

1

Tepe Tandenrager Extra Soft Lichtrood

bbb

0.5 mm

2.4 mm

2

TePe Tandenrager Extra Soft Lichtblauw

bbb

0.6 mm

3.0 mm

3

TePe Tandenrager Extra Soft Lichtgeel

bbb

0.7 mm

3.5 mm

4

TePe Tandenrager Extra Soft Lichtgroen

bbb

0.8 mm

5.3 mm

5

TePe Tandenrager Extra Soft Lichtlila

bbb

1.1 mm

6.0 mm

6

 

Interprox Premium ragers
De Interprox Premium ragers zijn erg fijn doordat ze flexibel zijn. Interprox Premium ragers zijn rechte ragers, zeer buigbaar en met een extra lange hals. Geen enkele ruimte in het gebit heeft nog verborgen etensresten voor jou! De tandenrager heeft een gecoate draad, waardoor ze extra duurzaam is en je de rager langer kan gebruiken.

Interprox Premium

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

Interprox Premium Nano

bbb

0.38 mm

0.6 mm

1.9 mm 

Interprox Premium Super Micro

bbb

0.5 mm

0.7 mm

2 mm 

Interprox Premium Micro

bbb

0.56 mm

0.9 mm

2.4 mm 

Interprox Premium Mini

bbb

0.7 mm

1.1 mm

3 mm 

Interprox Premium Mini Conical

bbb

0.6 mm

1 mm

2 - 4 mm 

Interprox Premium Conical

bbb

0.8 mm

1.3 mm

3.5 - 6 mm 

Interprox Premium Cylindrical

bbb

0.8 mm

1.3 mm

3.5 mm 

Interprox Premium Maxi

bbb

0.94 mm

2.2 mm

6 mm 

 

Lactona ragers
De Lactona ragers zijn er in twee verschillende soorten: Lactona standaard tandenragers en Lactona Easygrip tandenragers. De Lactona standaard tandenrager komt als individuele ragers zonder plastic houder. De plastic houder kan los bijbesteld worden en de ragers worden hier in geplaatst. Deze zijn dus duurzamer omdat de plastic houder hergebruikt wordt. De Lactona Easygrip tandenragers zijn al voorzien van een handige grip waardoor je ergonomisch je gebit kunt reinigen.

Lactona standaard tandenragers

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte

ø Borsteldikte

Lactona XXX-Small Zilver

bbb

0.51 mm

XXXS

2 mm 

Lactona XX-Small Short Geel

Lactona XX-Small Long Geel

bbb

0.54 mm

XXS

2.5 mm 

Lactona X-Small Rood

bbb

0.63 mm

XS

3.1 mm 

Lactona Small Groen

bbb

0.63 mm

S

4 mm 

Lactona Medium Blauw

bbb

0.72 mm

M

5 mm 

Lactona Large/Medium Zwart

bbb

0.81 mm

L/M

6.5 mm 

Lactona Large Paars

bbb

0.99 mm

L

8 mm 

Lactona X-Large Transparant

bbb

0.99 mm

XL

10 mm 

Lactona XX-Large Donkerrood

bbb

0.99 mm

XXL

12 mm

 

Lactona Easygrip tandenragers

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte

ø Borsteldikte

Lactona Easygrip XXX-Small Grijs

bbb

0.54 mm

XXXS

2 mm 

Lactona Easygrip XX-Small Geel

bbb

0.54 mm

XXS

2.5 mm 

Lactona Easygrip X-Small Rood

bbb

0.63 mm

XS

3.1 mm 

Lactona Easygrip Small Groen

bbb

0.63 mm

S

4 mm 

Lactona Easygrip Medium Lichtblauw

bbb

0.72 mm

M

5 mm 

 

GUM ragers
De GUM Travler ragers zijn erg effectief in het verwijderen van tandplak en etensresten tussen tanden en kiezen. Deze tandenrager is erg compact en buigzaam, waardoor ze voor het gehele gebit ingezet kan worden. Dankzij de buigbare nek en een comfortabel anti-slip handvat zijn deze tandenragers extra comfortabel.

GUM Trav-ler Ragers

Handvat Kleur

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

GUM Trav-ler Lila

bbb

0.6 mm

1.6 mm 

GUM Trav-ler Rood

bbb

0.8 mm

1.8 mm 

GUM Trav-ler Oranje

bbb

0.9 mm

2.2 mm 

GUM Trav-ler Groen

bbb

1.1 mm

2.2 - 3.7 mm 

GUM Trav-ler Paars

bbb

1.2 mm

2.9 mm 

GUM Trav-er Geel

bbb

1.3 mm

2.9 - 4.8 mm 

GUM Trav-ler Roze

bbb

1.4 mm

3.4 mm 

GUM Trav-ler Blauw

bbb

1.6 mm

3.4 - 6.4 mm 

GUM Trav-ler Grijs

bbb

2 mm

7.2 mm

 

Tandenrager met een hoek

Gehoekte tandenragers staan in een hoek van 90 graden in plaats van recht zoals alle standaard ragers. Doordat deze tandenragers een hoek van 90 graden en een langer handvat hebben zijn deze ragers makkelijker te gebruiken achterin het gebit tussen kiezen. Met gehoekte ragers heb je meer bewegingsvrijheid in de mond en kan je makkelijker je gebit reinigen.

Niet ieder merk heeft een tandenrager met een hoek in het assortiment. Daarom hebben we een handige tabel gemaakt met een overzicht van alle gehoekte ragers die van verschillende merken beschikbaar zijn:

Gehoekte ragers tabel

TePe Angle Ragers

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

TePe Angle Roze

bbb

0.4 mm

0.6 mm

1.9 mm 

TePe Angle Oranje

bbb

0.45 mm

0.7 mm

2.0 mm 

TePe Angle Rood

bbb

0.5 mm

0.9 mm

2.6 mm 

TePe Angle Blauw

bbb

0.6 mm

1.1 mm

3.0 mm 

TePe Angle Geel

bbb

0.7 mm

1.3 mm

3.5 mm

TePe Angle Groen

bbb

0.8 mm

1.6 mm

5.3 mm

Interprox Plus Ragers

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

Interprox Plus Nano Roze

bbb 0.38 mm 0.6 mm 1.9 mm

Interprox Plus Super Micro Oranje

bbb 0.50 mm 0.7 mm 2 mm

Interprox Plus Micro Groen

bbb 0.56 mm 0.9 mm

2.4 mm

Interprox Plus Mini Geel bbb
0.70 mm 1.1 mm 

3 mm

Interprox Plus Mini Conical Rood

bbb
0.60 mm 1.0 mm

2 - 4 mm

Interprox Plus Conical Blauw

bbb
0.80 mm 1.3 mm

3 - 5 mm

Interprox Plus Maxi Paars

bbb
0.94 mm 2.1 mm

4.2 - 5.7 mm

Interprox Plus X Maxi Grijs

bbb
0.94 mm 2.4 mm

4.5 - 9 mm

Interprox Plus XX Maxi Zwart

bbb
0.94 mm 2.7 mm

6 - 11 mm

GUM Bi-Directions Ragers

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte

ø Borsteldikte

GUM Bi-Directions Groen

bbb
0.7 mm S

 

GUM Bi-Directions Blauw

bbb
0.9 mm M

 

GUM Bi-Directions Roze

bbb
1.2 mm L  

* PHD (Passage Hole Diameter) geeft de minimale ruimte aan waartussen de interdentale rager gestoken kan worden. Het is belangrijk dat het borsteltje losjes in de tussenruimte gestoken wordt. Alleen de borstelhaartjes (dus niet het ijzerdraadje) mogen in contact komen met de tanden en het tandvlees.

 

Conische Ragers

Net als de standaard tandenragers zijn conische ragers gemaakt van een metalen draadje waar borstelharen doorheen geweven zijn waardoor je een klein borsteltje krijgt om tussen je tanden schoon te maken. Wat een conische tandenrager speciaal maakt, is de cilindervorm die de conische tandenragers hebben. Hierdoor kan je dezelfde rager gebruiken voor verschillende groottes aan interdentale ruimtes tussen tanden. De conische ragers worden altijd aangegeven met twee verschillende maten; de kleinste en de grootste maat. Deze tandenrager kan vervolgens gebruikt worden voor interdentale ruimtes die tussen deze twee maten vallen.

Niet ieder merk heeft conische ragers in hun assortiment, daarom hebben we een handige tabel gemaakt met een overzicht van alle conische tandenragers die van verschillende merken beschikbaar zijn:

Conische Ragers tabel

Interprox

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

Interprox Premium Mini Conical

Interprox Plus Mini Conical (met hoek)

bbb

0.6 mm

1 mm

2 - 4 mm 

Interprox Premium Conical

Interprox Plus Conical (met hoek)

bbb

0.8 mm

1.3 mm

3 - 5 mm 

Interprox Plus Maxi (met hoek)

bbb

0.94 mm

2.1 mm

4.2 - 5.7 mm 

Interprox Plus X-Maxi (met hoek)

bbb

0.94 mm

2.4 mm

4.5 - 9 mm 

Interprox Plus XX-Maxi (met hoek)

bbb

0.94 mm

2.7 mm

6 - 11 mm

Lactona

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

Lactona Easydent A

bbb 0.6 mm 1.2 mm 2.5 - 5 mm

Lactona Easygrip A (met houder)

bbb 0.6 mm 1.2 mm 2.5 - 5 mm

Lactona Easydent B

bbb 0.7 mm 1.3 mm

3 - 7 mm

Lactona Easygrip B (met houder)

bbb
0.7 mm 1.3 mm 

3 - 7 mm

Lactona Easydent C

bbb
0.8 mm 2.7 mm

6 - 11 mm

GUM

Handvat Kleur

ø Draad met filamenten

ø Interdentale ruimte (PHD*)

ø Borsteldikte

GUM Travler Groen

bbb
0.6 mm 1.1 mm

2.3 - 3.8 mm

GUM Travler Geel

bbb
0.7 mm 1.3 mm

2.8 - 4.8 mm

GUM Travler Blauw

bbb
0.8 mm 1.6 mm

3.3 - 6 mm

* PHD (Passage Hole Diameter) geeft de minimale ruimte aan waartussen de interdentale rager gestoken kan worden. Het is belangrijk dat het borsteltje losjes in de tussenruimte gestoken wordt. Alleen de borstelhaartjes (dus niet het ijzerdraadje) mogen in contact komen met de tanden en het tandvlees.

 

Tandpasta voor je tandenrager? Gebruik speciale rager gel

Je hoort wel eens dat mensen hun tandenrager insmeren met tandpasta om beter hun gebit schoon te maken. Echter zitten er in gewone tandpasta’s stofjes die de oppervlakte van tanden schuren en dit schuurmiddel kan schadelijk zijn als je het in combinatie met ragers gebruikt. Wil je nog effectiever schoonmaken met je tandenrager? Gebruik dan een speciale rager gel. Dit is een soort tandpasta die is ontwikkeld voor ragers, zoals de Interprox Gel en de TePe Gingival Gel.

Wat doen deze rager gels dan precies? Ze zijn te vergelijken met tandpasta maar dan zonder schurende stoffen. Je doet een kleine beetje gel op de tandenrager en maakt hier vervolgens het gebit mee schoon. Omdat er fluoride in de ragergel zit, krijg je een beschermlaagje op de pockets van je gebit. Zo bescherm je de moeilijk te bereiken plaatsen in je gebit nog beter.

 

Advies nodig over de tandenrager?

Als je twijfelt over welke maat je precies nodig hebt, dan raden wij je aan om eens langs de tandarts of mondhygiënist te gaan en hen te vragen om advies. Tandartsen en mondhygiënisten weten precies welke maat of maten tandenragers jouw mond nodig heeft. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze klantenservice

Lees meer Sluiten
Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kiesrijk.nl 9.1 / 10 - 5224 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »