0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Tweedekans producten

  Zonde om weg te gooien!

  Bekijk het tweedekans aanbod

  Speciale verzorging: producten online kopen

  Soms ben je niet zomaar op zoek naar een mondverzorgingsproduct, maar kamp je met een bepaald probleem dat om speciale verzorging vraagt. Ook dan ben je bij Kiesrijk.nl aan het juiste adres. Toon meer

  Merken

  Welke opzetborstel past bij jou?

  Type tandenborstel

  Kenmerken

  Type rager

  Kies op kleur

  Inhoud verpakking

  Prijs

  -
  419 Producten

  Speciale verzorging: producten om mondproblemen aan te pakken

  Zoals iedereen wel weet is het hanteren van een goede mondhygiëne heel belangrijk. Je helpt er problemen in je mond mee voorkomen. Een goede mondhygiëne begint met twee keer per dag je tanden poetsen met een goede kwaliteit hand tandenborstel of elektrische tandenborstel en een goede tandpasta.

  Maar let op! Tandenpoetsen alleen is niet voldoende. Na het tandenpoetsen is het zaak om tussen je tanden schoon te maken door te rageren (een rager te gebruiken), te stokeren (een tandenstoker te gebruiken) of te flossen. Om het helemaal goed te doen, kun je als aanvulling gebruik maken van een tongschraper.

  Ziekten als diabetes, reuma of hartproblemen, medicatie of een verminderde speekselproductie maken de kans ondanks een goede mondhygiëne helaas echter alsnog vrij groot dat je mondproblemen ontwikkelt. Gelukkig kun je ook bij Kiesrijk.nl terecht voor producten die je helpen mondproblemen aan te pakken.

  Kinderen en mondverzorging

  Kinderen hebben natuurlijk niet per definitie mondproblemen, maar een kindergebit vraagt wel (ook) om een speciale verzorging. En dat begint al vrij vroeg: zodra je kind zijn of haar eerste tandje krijgt, is het zaak om te beginnen met poetsen. Gebruik hiervoor kleine, zachte tandenborstel. Gebruik ook fluoridetandpasta, maar zorg ervoor dat deze de juiste maximale hoeveelheid fluoride bevat voor de leeftijd van je kind. Te veel fluoride kan namelijk schadelijk zijn. Hoe en hoe vaak je de tanden van je kind moet poetsen, hangt af van zijn of haar leeftijd. Hieronder lees je daar meer over.

  0 tot 2 jaar

  Zodra bij baby's de eerste tandjes doorkomen kun je beginnen met tandenpoetsen. Poets één keer per dag, bij voorkeur na de laatste voeding. Gebruik een zachte tandenborstel en peutertandpasta met fluoride. Masseer tijdens het poetsen ook zachtjes het tandvlees. Vind je kind tandenpoetsen maar saai? Probeer er dan een spelletje van te maken.

  TePe Daily Baby tandpasta is een speciaal voor baby's en kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar  ontwikkelde milde tandpasta en bevat een leeftijdsgebonden fluoridegehalte 1000 ppm. Verder bevat ook Jordan Tandpasta Kids de juiste hoeveelheid fluoride voor het jonge melkgebit van heel kleine kinderen en heeft een milde fruitsmaak, zodat kinderen een positieve eerste ervaring hebben met tandenpoetsen. 

  2 tot 4 jaar

  Aangezien er bij kinderen tussen de 2 en de 4 jaar steeds meer melktanden doorkomen, wordt mondverzorging steeds belangrijker. Poets de tanden van je kind daarom voortaan twee keer per dag, liefst na het ontbijt en voor het slapengaan. Begin je kind ook te leren hoe hij/zij zelf zijn of haar tanden kan poetsen.

  Maak gebruik van peuter- of juniortandpasta met een aangepaste hoeveelheid fluoride peutertandpasta (500-750 ppm): pas per keer een dosering toe die niet groter is dan een erwt. 

  Vitis Kids tandgel is een tandpasta voor melktanden, is zachter dan reguliere tandpasta en heeft een lekkere kersensmaak. 

  4 tot 6 jaar

  Bij kinderen tussen de 4 en de 6 jaar komen de eerste blijvende kiezen door. Deze kunnen diepe groeven hebben: als ze niet goed worden schoongehouden, ontstaat er tandplak. De meeste gaatjes ontstaan wanneer de kiezen volledig doorgebroken zijn. Als je kind zes jaar oud is, verliest hij of zij de onderste melksnijtanden, de bovenste melksnijtanden volgen tussen de leeftijd van zeven en acht jaar.

  Laat je kind onder begeleiding twee keer per dag zijn of haar tanden poetsen, liefst na het ontbijt en voor het slapengaan. Let erop dat ook de achterste kiezen goed worden gepoetst.

  TePe Daily Kinder Tandpasta is een voorbeeld van een tandpasta met de juiste leeftijdsgebonden hoeveelheid fluoride (1.000 ppm).

  6 jaar en ouder

  Kinderen tussen de 6 en de 12 jaar gaan hun melktanden en -kiezen wisselen. Dit gaat volgens een vast patroon. Zorg ervoor dat de eerste blijvende kiezen goed worden gepoetst, want die zitten vrij ver achter in de mond. Vanaf 16 jaar kunnen de verstandskiezen doorkomen. Dit maakt het gebit compleet.

  Laat je kind onder begeleiding twee keer per dag zijn of haar tanden poetsen met een fluoridetandpasta met het juiste fluoridegehalte (1.000-1.500 ppm). Dit kan een junior-, kinder- of volwassenentandpasta zijn.

  De Jordan Tandpasta Junior 6-12 jaar is een voorbeeld van een tandpasta die de aanbevolen hoeveelheid fluoride bevat voor het wisselgebit. Dankzij de lekkere fruitsmaak is met deze tandpasta tandenpoetsen bovendien zeker geen straf.

  Elektrische tandenborstel voor kinderen en flossen

  Vanaf het moment dat je kind drie jaar of ouder is, kan er worden gepoetst met een elektrische tandenborstel. Vanaf het moment dat je kind zes jaar of ouder is, kun je hem of haar aanleren om na het tandenpoetsen te flossen.

  Let op! Kleine kinderen kun je nog niet de volledige verantwoordelijkheid voor hun eigen mondhygiëne geven. Poets bij je kind de tanden daarom altijd nog na tot hij of zij de leeftijd van tien tot twaalf jaar heeft bereikt.

  Beugel en mondverzorging

  Beugel dragers hebben uiteraard ook niet per se direct last van mondproblemen, maar moeten wel net wat extra aandacht besteden aan mondverzorging dan niet-beugel dragers. Tanden poetsen met een beugel is bijvoorbeeld net wat lastiger, omdat er zich gemakkelijker tandplak en etensresten rond de slotjes van de beugel kunnen ophopen.

  Gelukkig zijn speciale hand tandenborstels die het gemakkelijker maken om deze plak en resten te verwijderen. Gebruik je liever een gewone hand tandenborstel? Kies er dan een met een korte kop, zachte borstelharen en een recht handvat. Poets je liever met een elektrische tandenborstel? Zorg dan  dat er een opzetborstel voor beugels op zit.

  Of je nu handmatig of elektrisch poetst, gebruik – zolang je een beugel draagt – ook altijd een orthodontic tandpasta. Het verschil met andere tandpasta's zit 'm in het feit dat er in een orthodontic tandpasta's meer ingrediënten zitten die de vorming van tandplak helpen voorkomen.

  Vergeet niet om na het tandenpoetsen te flossen of te rageren (gebruik te maken van een tandenrager) en te spoelen met mondwater om er zeker van te zijn dat ook de tandplak en voedselresten waar je met je (elektrische) tandenborstel niet bij kunt worden verwijderd.

  Vaste beugel

  Heb je een vaste beugel en voelen de slotjes niet altijd even lekker aan? Gebruik dan orthodontische wax. Orthodontistische wax is een soort was die speciaal is ontworpen om ongemak en irritatie te verminderen. Denk dan aan scherpe randen, uitstekende draadjes of losse brackets.

  Uitneembare beugel

  Heb je een uitneembare beugel in de vorm van een orthodontische retainer? Dan zijn reinigingsbakjes voor uitneembare beugels handige hulpmiddelen om je beugel goed schoon te kunnen houden.

  Slechte adem

  Slechte adem (medische term: orale halitose) is een veelvoorkomend mondprobleem. Eén op de vijf mensen heeft er last van. Last hebben van slechte adem kan vrij gênant zijn, zowel voor jezelf als voor je omgeving. Je kunt je er bovendien heel onzeker door voelen.

  Gelukkig is er de afgelopen jaren veel onderzoek naar slechte adem gedaan. Hierdoor is er inmiddels veel bekend over de oorzaken en behandeling van slechte adem. En wees gerust: in de meeste gevallen is slechte adem goed te behandelen. Speciale tandpasta's, tongschrapers en mondspoelmiddelen van het merk Halita en GUM HaliControl zijn bijvoorbeeld heel effectief.

  Droge mond

  Droge mond (medische term: xerostomie) betekent dat er minder speeksel in de mond aanwezig is dan nodig is om de mond vochtig te houden. Eén op de vijf mensen ervaart regelmatig minder speeksel. Minder speeksel en dus een droge mond kunnen de oorzaak zijn van medicijngebruik, weinig of slechte kwaliteit van speeksel, auto-immuunziekten of het chronisch met een open mond slapen.

  Het produceren van minder speeksel en dus een droge mond kan voor sommige mensen als 'gewoon vervelend' worden beschouwd en vrij snel weer over zijn, terwijl het voor andere mensen een probleem kan worden dat grote gevolgen heeft voor de algehele gezondheid en de gezondheid van tanden en tandvlees.

  Een droge mond kan onder andere invloed hebben op je eetlust en het kunnen genieten van eten. Gelukkig zijn er onder andere middelen als tandpasta's, mondwater en mondsprays/gels tegen een droge mond

  Gevoelige tanden

  Gevoelige tanden zijn meestal het gevolg van slijtage van de tanden, een slechte mondhygiëne, te hard poetsen, te lang poetsen en tandvleesontsteking. Zo'n 45% van de bevolking heeft last van gevoelige tanden. Gevoelige tanden komen vooral voor bij mensen tussen de 20 en 50 jaar en het meest tussen de 30 en 40 jaar. Vrouwen lijken vaker last te hebben van gevoelige tanden dan mannen en krijgen dit meestal op jongere leeftijd. Gevoelige tanden kunnen overgevoelig zijn voor heel warm of juist heel koud drinken. 

  Gevoelige tanden kun je op allerlei manier verminderen. Je kunt je tanden poetsen met tandpasta voor gevoelige tanden en daarbij gebruik maken van een extra zachte hand tandenborstel of opzetborstel voor gevoelige tanden voor op je elektrische tandenborstel.

  Verder zijn er diverse mondspoelmiddelen op de markt, speciaal ontwikkeld voor mensen met gevoelige tanden. Elmex mondwater is een voorbeeld van zo'n mondspoelmiddel. Elmex mondwater bevat geen alcohol is daarom extra mild voor je tanden en heeft ook nog eens een zachte, verfrissende smaak.

  Implantaten, kronen en bruggen

  Implantaten hebben dezelfde zorg en tandheelkundige controles nodig als eigen tanden. Een implantaat onder een kroon of brug zit verankerd in het bot. Het is met name belangrijk om de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed schoon te maken.

  Poets al je tanden en kiezen, inclusief de kroon en/of brug, zorgvuldig met een elektrische tandenborstel of een zachte (hand)tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of tandzijde voor een nog grondigere reiniging. Een goede mondhygiëne is niet alleen belangrijk voor jezelf, maar draagt bij aan een verlenging van de levensduur van je implantaat.

  Heb je net implantaten laten zetten, dan kan je mond nog een tijdje heel gevoelig zijn. Voor mondverzorging na een operatie zijn er daarom ook een aantal producten verkrijgbaar. Je kunt dan denken aan speciale, ultrazachte tandenborstels, speciale tandpasta's en speciale mondspoeling.

  Kunstgebitten

  Kunstgebitten of (partiële) gebitsprothesen vervangen eigen, natuurlijke tanden en kiezen op het moment dat deze niet meer kunnen worden gered vanwege cariës (gaatjes) of parodontitis (tandvleesontsteking). Een prothese kan volledig zijn, waarbij alle boven- en ondertanden worden vervangen, of gedeeltelijk, waarbij gebruik wordt gemaakt van een plaatje of frame.

  Het hebben van een kunstgebit betekent niet dat je het hanteren een bepaalde mondhygiëne zomaar kunt vergeten. Niet alleen kunstgebit moet regelmatig worden gereinigd, maar ook je tandvlees en je mondslijmvlies. Je tandvlees en je mondslijmvlies kun je het best poetsen met een zachte hand tandenborstel en BlueM Oral Foam vóórdat je je gebit inbrengt.

  Heb je een partiële gebitsprothese? Dan is het uiteraard zaak om je overgebleven eigen tanden en kiezen te blijven verzorgen door ze twee maal per dag te poetsen en eenmaal per dag te flossen of te rageren.

  Kunstgebit reinigen door te poetsen

  Net als bij eigen tanden kan er ook bij een kunstgebit voedsel tussen de tanden vast komen te zitten. Er kan zich ook tandplak ophopen, dat uiteindelijk kan verharden tot tandsteen.

  Bepaalde dranken, sigaretten en medicijnen voor vlekken en verkleuringen op kunstgebitten zorgen. Wat betreft dranken kun je denken aan koffie, thee en rode wijn. Nicotine uit sigaretten en medicatie in de vorm van ijzertabletten veroorzaken ook verkleuringen op kunstgebitten. 

  Een kunstgebit moet dagelijks worden gepoetst. Volg onderstaande tips om schade aan je kunstgebit te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat er een laagje water in de wasbak staat. Als je kunstgebit daarna uit je handen glipt, komt het zacht in het water terecht en kan het niet beschadigen in de harde wasbak.
  • Gebruik een speciale gebitsprotheseborstel als de Jordan Protheseborstel met twee borstels, een grotere voor het tandgedeelte en een kleinere waarmee je de gleuf aan de binnenkant kunt poetsen.
  • Gebruik een milde tandpasta als Ecosym Tandpasta voor Gebitsprothesen. Deze tandpasta bevat geen schurende ingrediënten die het kunstgebit kunnen beschadigen en ruw kunnen maken.

  Let op! Maak nooit gebruik van agressieve stoffen als alcohol, oplosmiddelen of bleek om je kunstgebit schoon te maken. Verwijder vlekken of tandsteen ook zeker niet met scherpe voorwerpen. Dit alles kan je kunstgebit onherstelbaar beschadigen.

  Kunstgebit reinigen door te weken

  Na het reinigen door te poetsen, kun je je kunstgebit reinigen door het te weken. Als je je kunstgebit 's avonds hebt gepoetst, kun je het namelijk weken in een glas water of in een speciale Ecosym gebitsreinigings box. Door een paar druppels kunstgebitsreiniger in de vorm van Ecosym gebitsreiniger week gel toe te voegen, dood je de bacteriën.

  Er zijn kunstgebitsreinigers die je dagelijks kunt gebruiken en kunstgebitsreinigers die je wekelijks kunt gebruiken in de vorm van bruistabletten of druppels.

  Let op! De producten voor wekelijks gebruik kunnen de kunsthars op de lange termijn beschadigen als je ze elke dag gebruikt, dus gebruik ze echt niet vaker dan één keer per week.

  Kunstgebit reinigen met azijn

  Tandartsen raden meestal aan om een (uitneembaar) kunstgebit 's nachts uit te laten. Door dit te doen kan het weefsel in je mond zich namelijk herstellen. Op de momenten waarop een kunstgebit niet wordt gedragen, moet deze vochtig worden gehouden. Door een kunstgebit vochtig te houden wordt uitdroging ervan voorkomen en blijft de pasvorm behouden en wordt het draagcomfort niet in gevaar gebracht. 

  Het kunstgebit kan op deze manier ook meteen worden gereinigd in een bakje of glas water. Voeg je  aan het water een scheutje azijn toe, dan help je daarmee het ontstaan van kalkaanslag en tandsteen op de gebitsprothese te voorkomen. De volgende ochtend kun je met een protheseborstel alle tandsteen er makkelijk af poetsen. 

  Let op! Gebruik nooit heet water, want ook het gebruik van heet water heeft invloed op de pasvorm en dus het draagcomfort van het kunstgebit.

  In plaats van het klassieke bakje of glas water op je nachtkastje kun je kiezen voor een speciale bewaardoosjes als de Lactona prothese doos. Deze doosjes beschermen je kunstgebit optimaal, mocht het onverhoopt van je nachtkastje vallen.

  Fixodent kleefpasta

  Een kunstgebit zit elke dag in je mond, dus het is belangrijk dat het goed past. Het kan echter altijd gebeuren dat je kunstgebit niet helemaal meer goed zit. Dit kan heel vervelend zijn, want hierdoor kan het kunstgebit loskomen als je praat of eet, en er kan vuil onder het kunstgebit terecht komen. Gelukkig probleem kunnen deze problemen eenvoudig worden opgelost met een Fixodent kleefpasta.

  Fixodent kleefpasta heeft een 10 keer sterkere hechting dan wanneer er bij het fixeren van een kunstgebit geen kleefpasta wordt gebruikt. Dankzij de sterke kleefkracht blijft het kunstgebit de hele dag goed op z'n plek zitten. Dit verbetert het comfort en helpt voorkomen dat etensresten onder je kunstgebit blijven steken.

  Fixodent Dual Power Premium met lichte muntsmaak is Fixodents sterkste kleefpasta ooit en speciaal ontwikkeld om dagelijks de beste hechting te kunnen garanderen: aan het einde van de dag is er maar liefst tot wel 88% van die kleefkracht over.

  Tandvleesontsteking

  Tandvleesontsteking (medische term: gingivitis, met als gevorderde vorm parodontitis) is een veel voorkomend mondprobleem. Tandvleesontsteking wordt veroorzaakt door een opeenhoping van bacteriën en tandplak rond de tanden en tandvleesrand.

  Gingivitis

  Mensen met gingivitis kunnen last hebben van rood, gezwollen en bloedend tandvlees, maar ook kampen met een slechte adem. Gelukkig is gingivitis met het toepassen van een goede mondhygiëne prima te genezen. Twee keer per dag twee minuten achter elkaar tandenpoetsen, bijvoorbeeld met Perio Aid Intensive Care Gel Tandpasta, één keer per dag flossen of rageren en spoelen met Perio Aid Intensive Care Monspoelmiddel helpen bij het behandelen en voorkomen van gingivitis.

  Zowel de gel-tandpasta als het mondspoelmiddel van Perio Aid bevat chloorhexidine. Chloorhexidine remt de vorming van tandplak, waardoor de ontsteking vermindert en het tandvlees ook minder gaat bloeden. Ook reinigt chloorhexidine de mond op grondige wijze zonder het tandvlees verder te beschadigen.

  Parodontitis

  Als tandvlees langere tijd ontstoken is, kan gingivitis overgaan in en zich uitbreiden naar parodontitis, een vergevorderde vorm van tandvleesontsteking die, indien onbehandeld, ernstige schade kan toebrengen aan het tandvlees en het omliggende kaakbot. In tegenstelling tot gingivitis geneest parodontitis niet vanzelf. Voor het behandelen van parodontitis kan een tandarts en/of mondhygiënist een professionele gebitsreiniging uitvoeren, iets dat je het liefst natuurlijk wil en met de bij Kiesrijk.nl verkrijgbare producten ook kunt voorkomen.

  Witte tanden

  Iedereen streeft naar een stralend witte glimlach. Na verloop van tijd vervaagt echter de natuurlijke witheid van tanden, onder ander doordat niet alleen jij, maar ook je tanden ouder worden. Sommige vlekken op je tanden worden veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen, dranken, medicijnen, roken of dus gewoon door het ouder worden. Om deze vlekken van je tanden te verwijderen, kun je enkele van de via onze webshop te bestellen producten voor witte tanden gebruiken.

  Whitening tandpasta

  Om vlekken en verkleuringen van je tanden te verwijderen, kun je poetsen met een speciale whitening tandpasta als de Oral B 3D White Vitalize Tandpasta. Whitening tandpasta's zijn speciaal ontwikkeld om vlekken te verwijderen zonder het tandglazuur te beschadigen. Sterker nog: bijna alle whitening tandpasta's bevatten fluoride, een stof die het tandglazuur versterkt en beschermt. 

  Whitening tandpasta's kunnen de door vlekken en verkleuringen ontstane gelige laag dankzij enkele licht schurende elementen net iets beter wegpoetsen dan gewone tandpasta's. Door regelmatig met een whitening tandpasta te poetsen blijven je tanden daarom niet alleen langer schoon, maar vooral ook langer wit.

  Whitening mondwater

  Na het tandenpoetsen kun je je mond spoelen met whitening mondwater. Speciaal voor het witter maken van tanden heeft Vitis een mondwater ontwikkeld genaamd Vitis Whitening. Vitis Whitening Mondspoelmiddel werkt effectief tegen verkleuringen op plekken die moeilijk te bereiken zijn met een (elektrische) tandenborstel.

  Het mondwater heeft een viervoudige werking: het herstelt de natuurlijk witte tint van tanden door aanslag op de tanden te verwijderen, het remineraliseert en versterkt het tandglazuur om cariës (gaatjes) te voorkomen, het verwijdert tandplak en het voorkomt de opbouw van tandsteen.

  Het mondwater is verder alcoholvrij, geschikt voor dagelijks gebruik en laat een frisse muntsmaak achter. De belangrijkste voordelen van alcoholvrij mondwater is dat dit over het algemeen milder en minder irriterend is voor het tandvlees en het mondslijmvlies.

  Aften/wondjes

  Aften (medische term: stomatitis aphthosa) genoemd, zijn kleine grijswitte zweertjes met een rode rand in de mond. Aften komen vooral voor aan de binnenkant van de lippen en wangen, op het tandvlees en op de mondbodem onder de tong. Soms komen aften ook voor op het gehemelte en de tong. Aften zijn ongevaarlijk en genezen meestal vanzelf, maar kunnen echter wel pijn veroorzaken als je ze aanraakt. Contact met zuur voedsel of alcohol kan ook een brandende pijn veroorzaken. 

  Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft wel eens last van aften (gehad) en dat is ook helemaal niet erg. Lastiger wordt het als de aften met enige regelmaat blijven terugkomen. Is dat bij jou het geval, dan heb je zogeheten 'aftenvrije perioden' die afgewisseld worden met perioden waarin je last hebt van één of meerdere afte(n). De perioden waarin aften steeds terugkomen staan ook wel bekend als Recidiverende afteuze stomatitis (RAS). Geschat wordt dat 10-20% van de mensen aan deze aandoening lijden. De frequentie waarin de aften terugkom  kan variëren van 2 tot 3 keer per jaar tot voortdurend.

  Heb je vaak last van aften of wondjes in je mond, dan kun je daar iets aan doen door meer aandacht besteden aan je dagelijkse mondhygiëne. Poets je tanden twee keer per dag twee minuten achter elkaar met een goede gel-tandpasta en spoel met een mondwater van hoge kwaliteit. Je kunt het best kiezen voor gel-tandpasta's op basis van actieve zuurstof als BlueM Oral Gel en Evisense Pro Aften Gel. Verder kun je het best mondwater gebruiken dat ingrediënten bevat die helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn en de genezing van de aften bevorderen. Voorbeelden daarvan zijn GUM AftaClear Mondspoeling en Lactona Aften Care Plus.

  Advies nodig over de genoemde speciale verzorging producten of vragen?

  Wil je weten welke van de genoemde speciale verzorging voor jouw situatie het meest geschikt is of heb je vragen over bepaalde mondproblemen? Neem dan contact op met onze klantenservice door een berichtje te sturen naar: [email protected]. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord van ons. We horen graag van je en helpen je met alle plezier verder.