0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Tweedekans producten

  Zonde om weg te gooien!

  Bekijk het tweedekans aanbod

  Mondspoeling met chloorhexidine

  Mondwater met chloorhexidine is ontworpen voor de preventie van tandvleesaandoeningen en de behandeling na tandheelkundige ingrepen Toon meer

  Merken

  Kenmerken

  Prijs

  -
  12 Producten

  Wat is chloorhexidine mondspoeling?

  Chloorhexidine mondspoeling is een krachtig antiseptisch mondspoelmiddel dat wordt gebruikt voor het behouden van een gezonde mondhygiëne. Het actieve bestanddeel, chloorhexidine, staat bekend om zijn bacteriedodende eigenschappen. Mondwater met chloorhexidine heeft meerdere toepassingen:

  Preventie van tandvleesaandoeningen

  Chloorhexidine mondwater wordt vaak voorgeschreven door tandartsen om tandvleesaandoeningen zoals gingivitis te voorkomen. Het helpt bij het verminderen van bacteriën in de mond, waardoor ontstekingen en bloedend tandvlees worden tegengegaan.

  Behandeling na tandheelkundige ingrepen

  Na bepaalde tandheelkundige ingrepen, zoals tandheelkundige chirurgie of het plaatsen van tandheelkundige implantaten, kan mondwater met chloorhexidine worden aanbevolen om het risico op infecties te verminderen en de genezing te bevorderen.

  Bestrijding van tandplak 

  Het mondwater heeft antiseptische eigenschappen die helpen bij het verminderen van tandplak. Tandplak is een zachte, kleverige laag van bacteriën die zich op de tanden vormt en leidt tot tandbederf en tandvleesaandoeningen.

  Mondhygiëne bij specifieke gevallen

  Het wordt ook voorgeschreven voor mensen met specifieke mondhygiëne problemen, zoals een hoog risico op infecties of bij patiënten die moeite hebben met reguliere mondverzorging.

  Waarom chloorhexidine mondwater niet te lang gebruiken?

  Het wordt over het algemeen afgeraden om chloorhexidine mondwater langdurig te gebruiken vanwege mogelijke bijwerkingen en potentiële problemen. Hier zijn enkele redenen waarom:

  • Tandverkleuring: Langdurig gebruik van mondspoeling met chloorhexidine kan leiden tot verkleuring van tanden, tandvullingen en andere tandheelkundige restauraties. Deze verkleuring kan variëren van bruin tot zwart en is meestal tijdelijk, maar het kan visueel onaangenaam zijn.
  • Smaakveranderingen: Sommige mensen ervaren smaakveranderingen bij langdurig gebruik van chloorhexidine mondspoeling. Dit kan een metaalachtige smaak of een verandering in de smaakperceptie veroorzaken.
  • Mogelijkheid tot het ontwikkelen van bacteriële resistentie: Bij langdurig gebruik kan er een risico zijn op het ontwikkelen van bacteriële resistentie tegen chloorhexidine. Dit betekent dat de bacteriën in de mond mogelijk minder gevoelig worden voor de desinfecterende werking van het mondwater.
  • Verstoring van het orale microbioom: De mond is een complex ecosysteem van bacteriën die van nature voorkomen en bijdragen aan een gezonde mond. Langdurig gebruik van een krachtig middel zoals chloorhexidine kan dit evenwicht verstoren en mogelijk ongewenste effecten hebben op de mondgezondheid.

  Om deze redenen wordt geadviseerd chloorhexidine mondwater alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een tandheelkundig professional en voor de aanbevolen duur. Meestal wordt het voor een beperkte periode voorgeschreven, bijvoorbeeld na een tandheelkundige ingreep of als tijdelijke maatregel bij specifieke mondgezondheidsproblemen. Het is belangrijk om de instructies van een tandarts of mondhygiënist nauwkeurig op te volgen en eventuele zorgen over langdurig gebruik met hen te bespreken.

  Veelgestelde vragen over mondwater met chloorhexidine

  Hoe gebruik ik chloorhexidine mondwater correct?

  Volg de instructies van je tandarts of mondhygiënist nauwkeurig op. Meestal wordt aanbevolen om gedurende een beperkte periode (bijvoorbeeld 1-2 weken) dagelijks te spoelen met een specifieke hoeveelheid mondwater. Bekijk altijd voor de zekerheid de bijsluiter voor alle informatie die je nodig hebt voor veilig gebruik.

  Wat zijn de mogelijke bijwerkingen van chloorhexidine mondspoeling?

  Langdurig gebruik kan leiden tot tandverkleuring, smaakveranderingen en mogelijk bacteriële resistentie. Raadpleeg een tandarts als je bijwerkingen ervaart.

  Kan ik chloorhexidine mondwater gebruiken als ik geen tandheelkundige problemen heb?

  Het gebruik ervan zonder advies van een tandarts wordt over het algemeen niet aanbevolen. Het is bedoeld voor specifieke situaties zoals tandheelkundige ingrepen of behandeling van mondgezondheidsproblemen.

  Hoe lang kan ik chloorhexidine mondspoeling veilig gebruiken?

  Het wordt meestal voor een beperkte periode voorgeschreven, zoals aangegeven door een tandarts. Langdurig gebruik wordt afgeraden vanwege mogelijke bijwerkingen.

  Mag ik mijn normale mondverzorgingsroutine voortzetten tijdens het gebruik van chloorhexidine mondspoeling?

  Ja, je moet doorgaan met je reguliere poets- en flosroutine. Chloorhexidine mondspoeling is een aanvulling op, geen vervanging voor, een goede mondhygiëne.

  Kan chloorhexidine mondwater worden gebruikt door kinderen?

  Het gebruik bij kinderen moet altijd worden begeleid door een tandarts. Het kan in bepaalde situaties worden voorgeschreven, maar de dosering en duur moeten zorgvuldig worden bepaald.

  Wat moet ik doen als ik bijwerkingen ervaar tijdens het gebruik van chloorhexidine mondwater?

  Neem onmiddellijk contact op met je tandarts. Hij of zij kan de juiste stappen ondernemen, zoals het aanpassen van de dosering of het aanbevelen van een ander product.

  Nog steeds vragen over mondwater met chloorhexidine?

  Heb je vragen over of het gebruik van chloorhexidine mondwater geschikt is voor jou, of over mondwater alternatieven die het beste passen bij jouw mond en mondverzorgings routine? Neem dan contact op met onze klantenservice via [email protected]. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord van ons.