0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim | Kiesrijk.nl - Maandag 8 Mei 2023

  Hoe voorkom je een tandvleesontsteking?

  Het hebben van een tandvleesontsteking is erg vervelend. Hoe zorg je ervoor dat je dit niet krijgt?

  Hoe ontstaat een tandvleesontsteking?

  Een tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, is een veelvoorkomende aandoening van het tandvlees die wordt veroorzaakt door bacteriën die zich ophopen in de mond. Als deze bacteriën niet regelmatig worden verwijderd door middel van goede mondhygiëne, kunnen ze leiden tot een ontsteking van het tandvlees. Dit zorgt voor pijn, zwelling en bloedingen. Dat wil je natuurlijk voorkomen als dat kan.

  Wat kun je doen om tandvleesontstekingen te voorkomen?

  Het voorkomen van een tandvleesontsteking is een belangrijk onderdeel van een goede mondgezondheid. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een tandvleesontsteking, waaronder roken, diabetes, hormonale veranderingen en een slechte mondhygiëne. Gelukkig zijn er veel manieren om een tandvleesontsteking te voorkomen.

  Eén van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een tandvleesontsteking te voorkomen, is ervoor zorgen dat je regelmatig poetst en gebruikmaakt van flosdraad of tandenragers. Dit betekent minstens twee keer per dag tandenpoetsen gedurende twee minuten per keer, en dagelijks flossen of ragen om tandplak en bacteriën te verwijderen die zich tussen jouw tanden en kiezen ophopen. Het is ook belangrijk om je tandenborstel of opzetborstel van je elektrische tandenborstel regelmatig te vervangen. Doe dit minimaal iedere drie maanden, of al eerder als de borstelharen versleten zijn of als je bijvoorbeeld flink verkouden bent geweest.

  Een andere manier om een tandvleesontsteking te voorkomen is door regelmatig je tandarts en/of mondhygiënist te bezoeken. De tandarts kan jouw mondhygiëne beoordelen en eventuele problemen vroegtijdig opsporen voordat ze ernstiger worden. Ook kan hij of zij een professionele gebitsreiniging uitvoeren om tandplak en tandsteen te verwijderen die zich moeilijk laten verwijderen met poetsen en flossen of ragen.

  Welke zaken kunnen bijdragen aan een tandvleesontsteking?

  Naast tandenpoetsen, flossen/ragen en tandartsbezoeken zijn er nog andere stappen die je kunt nemen om een tandvleesontsteking te voorkomen. Een gezond dieet is bijvoorbeeld belangrijk voor een goede mondgezondheid. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen en mineralen, zoals groenten en fruit, en verminder het gebruik van suikerhoudende dranken en voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan tandbederf tot een minimum.

  Roken vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees, waardoor het moeilijker wordt voor jouw lichaam om infecties te bestrijden. Bovendien verhoogt roken het risico op tandvleesontsteking en kan het ook leiden tot andere mondproblemen, zoals tandverkleuring en een slechte adem. Daarom is het verstandig om niet te roken.

  Tot slot is het belangrijk om stress te verminderen, omdat stress kan bijdragen aan een tandvleesontsteking. Probeer eens ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen om stress te verminderen en je algemene gezondheid op peil te houden.

  Vraag extra advies aan Kiesrijk.nl

  In het assortiment van Kiesrijk.nl zitten verschillende producten die helpen om een tandvleesontsteking te verhelpen of te voorkomen. Ons assortiment bevat diverse mondverzorgingsproducten die daaraan bijdragen, onder andere tandenborstels, tandpasta’s en tandenragers.

  Heb je nog vragen over bepaalde producten of wil je meer weten hoe je tandvleesontstekingen kunt tegengaan? Neem dan contact op met onze klantenservice. Stuur een mailtje naar [email protected] en ontvang op werkdagen binnen 24 uur een antwoord van ons.

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen