0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Gevoelige tanden

  In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tanden ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Toon meer

  Merken

  Welke opzetborstel past bij jou?

  Type tandenborstel

  Kenmerken

  Kies op kleur

  Inhoud verpakking

  Prijs

  -
  65 Producten

  Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

  Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als je iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, dan komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel. Op een juiste manier poetsen, en een goed voedingspatroon naleven, zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken.

  De oorzaken van gevoelige tanden en tandhalzen

  De meestvoorkomende oorzaken van gevoelige tanden en tandhalzen zijn:

  • Te hard poetsen

  Als je te krachtig, langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kun je letterlijk jouw tandvlees wegpoetsen.

  • Ontstoken tandvlees

  Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Tandplak op de overgang van je tandvlees naar de tand of kies en de plak die tussen jouw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd.

  De tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Hierdoor kan het tandvlees loslaten en ontstaat er ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte of kier wordt ook wel pocket genoemd. De pocket bevindt zich altijd onder het tandvlees en is onbereikbaar voor de tandenborstel of andere hulpmiddelen zoals ragers, tandenstokers of floss. In de pocket vormt zich vervolgens weer tandplaque en hierdoor kan de ontsteking zich blijven uitbreiden. Dit noemen we parodontitis.

  Wat kun je zelf doen tegen gevoelige tanden en tandhalzen?

  Aangezien blootliggende tandhalzen en wortels niet beschermd zijn door glazuur, is verzorging ervan extra belangrijk. Niet alleen om gaatjes in de wortels te voorkomen, maar ook om de gevoeligheid te minimaliseren. Zorg voor een goede mondhygiëne, inclusief goed poetsen en flossen, om aandoeningen aan het tandvlees die terugtrekkend tandvlees kunnen veroorzaken, te voorkomen. Zodra jij jouw tanden en tandhalzen poetst met tandpasta, breng je een beschermend laagje aan. De doorgang in het tandbeen naar de zenuwholte kan daardoor blokkeren, dan kan de gevoeligheid tijdelijk iets afnemen. Sommige tandpasta’s zijn speciaal ontwikkeld om gevoelige tandhalzen te bestrijden, zoals Sensodyne, Zendium-dentine en Elmex-sensitive.

  Een goede poetsmethode is een eerste vereiste om beschadiging en terugtrekking van het tandvlees te voorkomen. Poets daarom niet te hard en gebruik een zachte tandenborstel, bij voorkeur eentje die geschikt is voor mensen met gevoelige tanden. Om de gevoeligheid te beperken, kan het belangrijk zijn dat jij jouw voedingspatroon verandert. Drink je bijvoorbeeld veel sappen of frisdrank (zuur) of eet je veel citrusfruit, dan slijt het onbeschermde tandbeen gemakkelijk weg. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Eet of drink één uur voordat je jouw tanden poetst géén zure producten. Zuren maken het tandbeen zwakker, waardoor je het makkelijk wegpoetst. Als jij het voedingspatroon niet verandert, kan de gevoeligheid niet behandeld worden en steeds erger worden.

  Als bovenstaande behandelmethodes niet effectief zijn gebleken, dan kan de tandarts een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel.

  Advies nodig?

  Heb je besteld voor 16.00 uur? Dan heb je morgen de bestelling in huis! 

  Koop bij de specialist in mondverzorging en investeer in je gezondheid. Op Kiesrijk.nl vind je een ruim aanbod met mondverzorgingsproducten. Wij staan voor je klaar om je persoonlijk advies te geven. Mail ons op [email protected].