Terug

Alle bestellingen voor 15u worden door ons verwerkt en verstuurd. Momenteel is het erg druk bij PostNL, hierdoor kan je bestelling langer onderweg zijn. Wij vragen om je begrip.

  • Gratis verzenden vanaf 35.-
  • Voor 15u besteld, morgen in huis!
  • Klanten beoordelen ons met een 9.1

Gevoelige tanden

Gevoelige tanden

In een gezonde mond ligt het tandvlees netjes om de tanden en kiezen. Gevoelige tandhalzen ontstaan alléén wanneer het tandvlees is teruggetrokken. Zonder teruggetrokken tandvlees is deze gevoeligheid niet mogelijk. Eenmaal teruggetrokken tandvlees komt niet meer terug.

Pijn bij het eten of drinken van warme of koude producten? Of juist als u iets zuurs of zoets neemt? Waarschijnlijk zijn blootliggende tandhalzen het probleem. Als het tandvlees zich terugtrekt, komt de hals en de wortel van de tand of kies bloot te liggen. Op de hals en wortel van de tand of kies zit geen glazuur. Daardoor is de tand of kies erg gevoelig voor invloeden zoals warm, koud, zoet en zuur. Ook ontstaan er gemakkelijk gaatjes in het blootliggende deel.

Op een juiste manier poetsen en een goed voedingspatroon zijn erg belangrijk om de gevoeligheid aan te pakken.

De meest voorkomende oorzaken van gevoelige tanden en tandhalzen zijn:

Te hard poetsen

Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen.

Ontstoken tandvlees

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de plak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Dit wordt gingivitis genoemd.

De tandvleesontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Hierdoor kan het tandvlees loslaten en ontstaat er ruimte tussen het tandvlees en de tanden en kiezen. Deze ruimte of kier wordt ook wel pocket genoemd. De pocket bevindt zich altijd onder het tandvlees en is onbereikbaar voor de tandenborstel of andere hulpmiddelen zoals ragers, tandenstokers of floss. In de pocket vormt zich vervolgens weer tandplaque en hierdoor kan de ontsteking zich blijven uitbreiden. Dit noemen we parodontitis.

Wat kunt u zelf doen tegen gevoelige tanden en tandhalzen?

Aangezien blootliggende tandhalzen en wortels niet beschermd zijn door glazuur, is verzorging ervan extra belangrijk. Niet alleen om gaatjes in de wortels te voorkomen, maar ook om de gevoeligheid te minimaliseren. Zorg voor een goede mondhygiëne, inclusief goed poetsen en flossen, om aandoeningen aan het tandvlees die terugtrekkend tandvlees kunnen veroorzaken, te voorkomen. Zodra u uw tanden en tandhalzen poetst met tandpasta, brengt u een beschermend laagje aan. De doorgang in het tandbeen naar de zenuwholte kan daardoor blokkeren. Dan kan de gevoeligheid tijdelijk iets afnemen. Sommige tandpasta’s zijn speciaal ontwikkeld om gevoelige tandhalzen te bestrijden, zoals Sensodyne, Zendium-dentine en Elmex-sensitive.

Een goede poetsmethode is een eerste vereiste om beschadiging en terugtrekking van het tandvlees te voorkomen. Poets daarom niet te hard en gebruik een zachte tandenborstel, bij voorkeur eentje die geschikt is voor mensen met gevoelige tanden. Om de gevoeligheid te beperken, kan het belangrijk zijn dat u uw voedingspatroon verandert. Drinkt u bijvoorbeeld veel sappen of frisdrank (zuur) of eet u veel citrusfruit? Dan slijt het onbeschermde tandbeen gemakkelijk weg. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven keer per dag. Kies voor drie hoofdmaaltijden en maximaal vier keer iets tussendoor. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Zuren maken het tandbeen zwakker, waardoor u het makkelijk wegpoetst. Als u uw voedingspatroon niet verandert, kan de gevoeligheid niet behandeld worden en steeds erger worden.

Als bovenstaande behandelmethodes niet effectief zijn gebleken, kan de tandarts een lak aanbrengen met extra fluoride. Deze behandeling werkt tijdelijk. Bij ernstige klachten kan de tandarts de blootliggende halzen voorzien van een vulmiddel.

Lees meer Sluiten

Filters

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kiesrijk 9.1 / 10 - 2478 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »