0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Tip van Anne - Mondhygiënist

    Tandplak blijft tussen je tanden zitten. We adviseren om dagelijks tussen je tanden te reinigen met ragers of tandenstokers.

    Bekijk ons assortiment

    Slechte adem

    Heb je last van een slechte adem? Je bent niet de enige. Dit is makkelijk te verhelpen met onze producten. Lees onderaan de pagina precies wat jij kan doen tegen een slechte adem. Toon meer

    Merken

    Kenmerken

    Kies op kleur

    Inhoud verpakking

    Prijs

    -
    41 Producten

    Hoe krijg je een slechte adem?

    Een slechte adem, ook wel halitose genoemd, kan verschillende oorzaken hebben waaronder:

    • Slechte hygiëne
    • Een droge mond
    • Ontstoken tandvlees
    • Bacteriën achter op de tong
    • Maagproblemen
    • Stress
    • Ophoping van slijm

    Hieronder leggen we uit welke factoren een rol spelen en wat je kunt doen om een slechte adem te voorkomen of te verhelpen.

    Oorzaken van een slechte adem

    1. Slechte mondhygiëne

    Het onvoldoende bijhouden van de dagelijkse mondhygiëne is een veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem. Achtergebleven voedselresten en tandplak gaan rotten en produceren zwavelhoudende stoffen, wat leidt tot een onaangename geur. Dagelijkse mondhygiëne, zoals 2 keer per dag 2 minuten poetsen met een elektrische tandenborstel, het gebruiken van tandpasta, het schoonmaken van de ruimten tussen tanden en kiezen met floss, ragertjes of tandenstokers, helpt al enorm om een slechte adem te voorkomen. Je kan eventueel ook een paar keer per week mondwater gebruiken, maar dit is alleen een toevoeging op de mondverzorging, geen vervanging van poetsen of ragertjes. 

    2. Droge mond 

    Een droge mond, veroorzaakt door een te lage speekselproductie, kan leiden tot een slechte adem. Dit kan het gevolg zijn van: 

    • Ademen door de mond.
    • Het drinken van veel koffie.
    • Het gebruik van bepaalde medicijnen.
    • Door minstens 2,5 liter water per dag te drinken, kun je de speekselproductie stimuleren. Als medicijnen de oorzaak zijn, overleg dan met je huisarts over mogelijke aanpassingen.

    Als je hier last van hebt kan je dagelijks droge mond spray, droge mond gel of droge mond tabletten gebruiken om het ongemak te verlichten.

    3. Ontstoken tandvlees

    Tandvleesontsteking, vaak veroorzaakt door niet goed verwijderde tandplak, kan ook een slechte adem veroorzaken. Bacteriën in het ontstoken tandvlees produceren zwavelgeur. Regelmatig tandenpoetsen, flossen en het gebruik van ragers of tandenstokers kunnen dit voorkomen. Een gebitsreiniging door een tandarts of mondhygiënist kan ook helpen, aangezien ontstekingen vaak ontstaan op de moeilijk bereikbare plekken. Van lichte tandvleesontsteking heb je vaak geen last maar dit kan uiteindelijk, naast een slechte adem, voor blijvende schade zorgen.

    4. Bacteriën op de tong

    Tongbeslag, met name achter op de tong, is een belangrijke bron van slechte adem. Voedselresten en bacteriën op dit gebied produceren zwavel. Gebruik een tongschraper om de tong tweemaal daags te reinigen. Schraap in enkele bewegingen het achterste deel van de tong schoon. Onderzoek toont aan dat een tongschraper effectiever is dan een handtandenborstel (Pedrazzi V, Sato S, de Mattos Mda G, Lara EH, Panzeri H., 2004). Aanvullend kun je mondwater of mondspray gebruiken om bacteriën te doden.

    5. Andere oorzaken

    • Problemen met de maag: Soms kan een slechte adem ontstaan door reflux of andere maagklachten.
    • Stress: Langdurige stress kan de speekselproductie verminderen, wat een droge mond en slechte adem veroorzaakt.
    • Slijm in de keel: Postnasale drip (slijm dat uit de neus naar de keel loopt) kan ook een slechte adem veroorzaken.

    Slechte adem verhelpen

    Over het algemeen is een slechte adem grotendeels te verhelpen door het bijhouden van een goede dagelijkse mondverzorging. Denk dan aan:

    • Poets je tanden tweemaal daags gedurende twee minuten met fluoride tandpasta.
    • Reinig dagelijks de ruimten tussen je tanden en kiezen met flosdraad, ragers of tandenstokers.
    • Gebruik een tongreiniger om bacteriën en voedselresten van je tong te verwijderen.
    • Drink voldoende water om een droge mond te voorkomen.
    • Als de slechte adem aanhoudt, kan een tandarts of mondhygiënist helpen om de oorzaak te achterhalen en een behandeling voor te stellen.

    Producten tegen slechte adem kopen?

    Bij Kiesrijk.nl vinden mensen die producten tegen een slechte adem willen kopen een uitgebreid assortiment tegen een betaalbare prijs. Wij zijn namelijk een grote voorstander van het bijhouden van de dagelijkse mondverzorging om problemen zoals een slechte adem tegen te gaan. Wanneer je de juiste mondverzorgingsroutine hebt gevonden zal dit niet alleen helpen tegen een slechte adem maar ook tegen tandplak, gaatjes, tandvleesontsteking, en andere mondgezondheidsproblemen. Door je gebit dagelijks goed te reinigen, bescherm je niet alleen je tanden en kiezen, maar draag je ook bij aan een frisse adem en een stralende glimlach. Als je vragen hebt mag je ons altijd mailen op [email protected] of gebruik maken van onze chatfunctie. We helpen je zo snel mogelijk maar soms kan dit 24 uur duren.