0
Sluiten

Categorieën

Filters

  Droge mond

  Een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel in jouw mond en is erg vervelend. Het geeft een onaangenaam gevoel, waardoor eten en zelfs praten moeilijk wordt. Toon meer

  Merken

  Kenmerken

  Inhoud verpakking

  Prijs

  -
  18 Producten

  Speekselklieren bevochtigen jouw mond met speeksel, waardoor je mond beschermd wordt tegen bacteriële infecties, chemische stoffen in de lucht, warm eten en drinken.

  Speeksel beschermt ook je tanden door er een beschermend laagje omheen te leggen. Langdurige of blijvende monddroogheid kan slecht zijn voor jouw gebit en mondslijmvlies.

  Oorzaken van een droge mond

  Als je speekselklieren te weinig speeksel afgeven krijg je een droge mond, maar ook door verdamping bij ademhaling door de mond. Een verminderde speekselproductie kan bijvoorbeeld komen door het gebruik van geneesmiddelen. Hoe meer geneesmiddelen je inneemt, hoe groter de kans is op een droge mond. Ook al zijn het geneesmiddelen tegen verkoudheid, antihistaminica, antidepressiva of bètablokker. 

  Ook leeftijd speelt een rol. Naarmate je ouder wordt, is de kans op een droge mond groter, omdat de speekselproductie iets minder wordt. Maar ook gezien het feit dat oudere mensen meer geneigd of genoodzaakt zijn om medicijnen te nemen. Een droge mond kan ook veroorzaakt worden door bepaalde ziekte als Sjögren-syndroom en diabetes. Bij het Sjögren-syndroom functioneert jouw immuunsysteem niet optimaal en worden jouw eigen traan- en speekselklieren aangevallen. Diabetes leidt vaak tot meer urineren, wat weer leidt tot een droge(re) mond. Maar kanker en vooral de behandelingen daarvan kunnen de oorzaak zijn.

  Welke symptomen zijn kenmerkend voor een droge mond?

  Vaak zijn mensen zich er helemaal niet van bewust dat ze een droge mond hebben, totdat het heel erge vormen aanneemt en de speekselproductie nog maar op 50% of lager zit. Mogelijk symptomen van een droge mond zijn bijvoorbeeld een pijnlijk en plakkerig gevoel in de mond. Merk je bijvoorbeeld dat er bij het eten voedsel aan jouw gehemelte blijft plakken en maar niet wil loskomen? Maar ook een rode en droge mond, gescheurde mondhoeken, droge lippen, tongkloven, problemen bij het eten van droog voedsel of kruiden, het eten smaakt niet meer of niet meer zo lekker als voorheen, moeite met praten, slechte adem, tandbederf en ’s nacht vaker wakker worden zijn veel voorkomende symptomen. Als je een kunstgebit heeft kan het voorkomen dat je kunstgebit niet meer blijft zitten.

  Welke gevolgen heeft een droge mond?

  In een gezonde mond helpt speeksel jouw tanden en kiezen te beschermen. Als je onvoldoende speeksel hebt, vormt tandplak zich sneller dan normaal. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes in je tanden en kiezen. Dit gebeurt vooral wanneer je regelmatig suiker bevattend voedsel eet. In een droge mond treden de vorming van tandplak en gaatjes vooral op langs de randen van het tandvlees. Hierdoor kan bovendien het tandvlees gaan ontsteken. Op den duur kunnen de tanden en kiezen los gaan zitten

  Zonder extra beschermende maatregelen kunnen jouw tanden en kiezen dus sneller verloren gaan. Om de gevolgen van monddroogheid te bestrijden, kan iemand op zure snoepjes willen zuigen. Hierdoor bestaat een grotere kans op het ontstaan van gaatjes en tanderosie (slijtage door zuur).

  Wat te doen bij droge mond klachten?

  Het is belangrijk dat iemand met een droge mond extra zorg besteedt aan zijn tanden, kiezen en tandvlees. Denk daarbij aan het volgende:

  • Poets je tanden tweemaal per dag met een zachte tandenborstel en gebruik een fluoridetandpasta. De meeste tandpasta’s hebben een te scherpe mentholsmaak. Er is ook mentholvrije tandpasta te koop.
  • Gebruik dagelijks ragers, flossdraad of tandenstokers om de ruimten tussen uw tanden en kiezen te reinigen.
  • Gebruik een tongschraper voor een gezond en sterk gebit
  • Regelmatig de mond te spoelen met mondwater of mondspoelingzonder alcohol.
  • Eet zo min mogelijk suikerhoudend en zuur voedsel. 

  Wie een kunstgebit heeft, doet er goed aan dit zo schoon mogelijk te houden. Reinig het zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel en water om etensresten goed te verwijderen.

  Advies nodig?

  Heb je vragen over welke producten je het beste kunt gebruiken bij een droge mond? Neem contact op met onze klantenservice. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord.