0
Sluiten

Categorieën

Filters

    Tip van Anne - Mondhygiënist

    Tandplak blijft tussen je tanden zitten. We adviseren om dagelijks tussen je tanden te reinigen met ragers of tandenstokers.

    Bekijk ons assortiment

    Beste middelen tegen ontstoken tandvlees

    Licht ontstoken tandvlees, gingivitis, is nog heel goed te behandelen met onze producten. Zo kan je ernstig onstoken tandvlees voorkomen. Lees onze uitgebreide gids over tandvleesontsteking verhelpen, onderaan de pagina! Toon meer

    Merken

    Welke opzetborstel past bij jou?

    Type tandenborstel

    Kenmerken

    Type rager

    Kies op kleur

    Inhoud verpakking

    Prijs

    -
    35 Producten

    Tegenwoordig ervaart ongeveer de helft van de bevolking problemen met ontstoken tandvlees, waarbij 10-15% wordt geconfronteerd met een ernstige vorm van tandvleesontsteking. Het is belangrijk dat je weet dat dit een veelvoorkomend gezondheidsprobleem is en er vele opties en behandelingen zijn om jouw ontstoken tandvlees effectief te verzorgen en te herstellen. Je hoeft je dus niet te schamen voor dit ongemak en met de juiste zorg geniet je binnen de kortste keren weer van een gezonde mondhygiëne! 

    Gradaties van ontstoken tandvlees 

    Om te bepalen wat het beste helpt voor jouw situatie, moet je eerst weten wat voor soort ontstoken tandvlees je hebt.

    Met een goede mondverzorging houd je je tandvlees gezond. Daarmee voorkom je een tandvlees ontsteking en bevorder je de genezing ervan. Je kan gezond tandvlees makkelijk herkennen aan een roze kleur. Het moet strak om de tanden liggen en mag niet bloeden bij het tanden poetsen, ragen of flossen. Om je te helpen bepalen hoe erg jouw tandvleesontsteking is, leggen we de gradaties kort uit.

    Wat is gingivitis?

    Een lichte tandvleesontsteking, ook wel gingivitis genoemd, kan je helaas niet altijd voelen tijdens het eten en tandenpoetsen of zien in de spiegel. Enkele kenmerken die kunnen optreden zijn gevoeligheid bij aanraking, losser liggend tandvlees om de tanden, rood en gezwollen tandvlees en/of bloedend tandvlees bij aanraking zoals poetsen, ragen en flossen. Ook kan je een vieze smaak of slechte adem ervaren. Deze vorm van tandvleesontsteking geeft zelden serieuze pijnklachten omdat het zich vaak ook slechts plaatselijk, zoals bijvoorbeeld tussen tanden, bevindt. Als de klachten zich in dit stadium bevinden, is de ontsteking te verhelpen met onze producten tegen ontstoken tandvlees.

    Wat is parodontitis?

    Gevorderd of ernstig ontstoken tandvlees, ook wel parodontitis genoemd, treedt op wanneer de gingivitis voor een langere periode niet wordt verholpen. In dit stadium heeft de ontsteking (die zich eerst alleen aan de rand van het tandvlees bevond) zich verspreid naar het kaakbot. Het tandvlees trekt zich terug waardoor er ruimtes ontstaan (pockets) die de ideale plek zijn voor bacteriën om zich te nestelen. Als hier zich vervolgens tandplak vormt, is dat bijna niet zelf te verwijderen waardoor een chronische ontsteking ontstaat. Als dit gebeurt richt de ontsteking zo veel schade aan dat het kaakbot wordt aangetast en langzaam oplost waardoor tanden en kiezen los komen te zitten. Het is lastig te zien hoe ver de gingivitis gevorderd is, daarom is het belangrijk om elk jaar naar de tandarts te gaan (2x per jaar voor kinderen) of zelfs nog een extra afspraak bij een preventieassistente of mondhygiënist te maken. Zoals je zelf al leest is er in dit stadium niets meer wat je zelf kan doen om de klachten te verhelpen en wordt aangeraden om zo snel mogelijk een afspraak te maken bij een professional. 

    Wat helpt bij de behandeling van ontstoken tandvlees?

    • Dagelijkse mondhygiëne: Een goede mondhygiëne is essentieel. Poets je tanden tweemaal daags gedurende minstens twee minuten met fluoride-tandpasta. 
    • Tanden flossen: Flossen is belangrijk om voedselresten en tandplak tussen de tanden te verwijderen. Dagelijks flossen kan helpen om ontstekingen te verminderen.
    • Mondspoelmiddel: Spoel je mond met een antibacterieel mondspoelmiddel. Dit kan helpen bij het doden van bacteriën die ontstekingen veroorzaken. 
    • Interdentale reiniging: Gebruik interdentale borstels of tandzijde om tussen de tanden te reinigen. Dit verwijdert tandplak en voorkomt ontstekingen.
    • Bezoek aan de tandarts: Regelmatige tandheelkundige controles en professionele reinigingen zijn cruciaal voor het voorkomen en behandelen van ontstoken tandvlees. 
    • Een gezonde levensstijl: Roken kan ontstoken tandvlees verergeren, dus stoppen met roken is een goede stap. Een gezond dieet rijk aan fruit en groenten draagt ook bij aan gezond tandvlees.
    • Vermijd suikerhoudende snacks en dranken: Suiker bevordert tandplak en tandsteen, dus probeer suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken te beperken.
    • Stressmanagement: Stress verzwakt het immuunsysteem en bevordert ontstekingen. Probeer stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie.
    • Medicatie op voorschrift: In sommige gevallen kan je tandarts antibiotica voorschrijven als de ontsteking ernstig is.

    Wat te doen tegen ontstoken tandvlees?

    Je kunt zelf dus genoeg doen om licht ontstoken tandvlees (gingivitis) te voorkomen. Heb jij al last van gingivitis? Dan kun je zelf ook genoeg doen om de pijn van ontstoken tandvlees te verzachten. Dit houdt in:

    • 2-3 keer per dag je tanden poetsen, niet net nadat je hebt gegeten.
    • Minimaal 2 minuten poetsen door korte en zachte bewegingen te maken.
    • Poets ook voorzichtig, zonder te hard te duwen, het tandvlees en de moeilijk bereikbare kiezen.
    • Poets met een tandpasta die preventief en herstellend werkt.
    • Gebruik dagelijks ragers, tandenstokers of flossdraad.
    • Gebruik af en toe antibacterieel mondwater met chloorhexidine (max 1x per dag).

    Als je veel pijn ervaart, kan je voor korte duur de pijn verzachten door paracetamol in te nemen. Lees verder voor een meer gedetailleerde beschrijving van elk van deze punten en welke producten geschikt zijn om jou van je ontstoken tandvlees te verhelpen.

    Van ontstoken tandvlees afkomen met tanden poetsen

    Poets je tanden minstens twee keer per dag, bij voorkeur 's ochtends en 's avonds voor het slapengaan. Vermijd direct poetsen na het eten, vooral als je voedsel of dranken hebt geconsumeerd die zuur of suikerhoudend zijn, omdat het tandglazuur dan zachter is en gevoeliger voor beschadiging. Wacht minstens 30 minuten na het eten voordat je je tanden poetst.

    Zachte tandenborstels 

    Als je nog graag een handtandenborstel gebruikt, raden wij een extra zachte handtandenborstel aan voor een meer comfortabele poetservaring bij ontstoken tandvlees. Meer advies over zachte handtandenborstels kan je vinden in de kieshulp voor tandenborstels.

    Poets je tanden gedurende twee minuten per poetsbeurt. Maak korte, zachte bewegingen en poets met een hoek van 45 graden ten opzichte van het tandoppervlak om tandplak effectief te verwijderen. Vergeet niet om ook voorzichtig het tandvlees en de moeilijk bereikbare kiezen te poetsen.

    Zachte elektrische opzetborstels 

    Als je graag elektrisch poetst, helpt het om hiervoor een zachte opzetborstel te gebruiken. De Oral-B Sensitive clean opzetborstels zijn met hun extra dunne borstelharen ideaal om tandplak en voedselresten te verwijderen zonder pijn te ervaren tijdens het poetsen. Ze zijn geschikt voor alle Oral B elektrische tandenborstels. In onze categorie opzetborstels voor ontstoken tandvlees vind je alle geschikte borstels voor (licht) ontstoken tandvlees.

    Tandpasta tegen ontstoken tandvlees (met fluoride) 

    Gebruik een tandpasta die speciaal is geformuleerd voor het voorkomen en behandelen van tandvleesproblemen. Deze tandpasta's bevatten vaak ingrediënten zoals fluoride voor het versterken van tandglazuur en antibacteriële bestanddelen zoals chloorhexidine om tandplak te bestrijden.

    • Perio Aid Intensive Care Gel Tandpasta: Door dagelijks de Perio Aid Intensive Care Gel Tandpasta te gebruiken bescherm je je gebit tegen de vorming van tandplak. Deze tandpasta bevat chloorhexidine die tandplakvorming remt en opgebouwde tandplak verwijderd tijdens het poetsen. Hierdoor werkt het preventief en krijgt jouw tandvlees de ruimte om te herstellen.
    • Curaprox Perio Plus Support Gel: De Curaprox Tandpasta Perio Plus Support Gel heeft een langdurige antibacteriële werking door de toevoeging van Citrox, dat uit sinaasappels wordt gehaald. Daarnaast heeft het nog een aantal andere actieve bestanddelen die helpen bij de bescherming van je tandvlees. Let op, dit product mag slechts korte tijd gebruikt worden en altijd in overleg met je tandarts.
    • Vitis Gezond Tandvlees: Deze tandpasta is speciaal ontwikkeld voor mensen met geïrriteerd, ontstoken of bloedend tandvlees. Vitis Gezond Tandvlees tandpasta is daarom geschikt voor veel verschillende situaties zoals stress, als je zwanger bent, na een tandheelkundige ingreep of om terugkerende tandvleesproblemen te voorkomen.

    Tandvleesontsteking verhelpen met ragers & tandenstokers

    Naast het poetsen van je tanden is het essentieel om dagelijks tussen je tanden en kiezen schoon te maken met producten zoals floss, ragers of tandenstokers. Deze hulpmiddelen helpen bij het verwijderen van tandplak en voedselresten tussen de tanden en langs de tandvleesrand waar de tandenborstel moeilijk bij kan komen. Dit kan pijnlijk zijn en het tandvlees kan gaan bloeden maar het is belangrijk om ophopingen van bacteriën te verwijderen om je tandvlees weer gezond te maken.

    • TePe EasyPick: De EasyPick tandenstokers van TePe zijn zachte siliconen tandenstokers waar je eenvoudig mee kan schoonmaken tussen je tanden en kiezen. Met het stevige handvat en flexibele borstel kan je makkelijk tussen elke tand en kies stoken. Er zijn 3 verschillende maten (XS/S, M/L, XL) die verschillen in hoe breed de borstel is, dus neem een grotere maat als je grotere ruimtes tussen je tanden hebt.
    • Lactona Ragers Easygrip: De EasyGrip ragers van Lactona zijn heel makkelijk vast te houden en komen in maar liefst 7 maten. Het is belangrijk dat je wat weerstand voelt tijdens het gebruik van Lactona ragers. Voel je te veel weerstand, dan heb je een te grote maat. Voel je bijna geen weerstand, dan heb je juist een te kleine maat.
    • GUM Soft-Picks original: De welbekende budget optie, de GUM Soft-Pick Original, zijn 1 van de meest verkochte GUM tandenstokers. Maar het zou kunnen dat je meer dan 1 maat moet gebruiken omdat niet elke ruimte tussen je tanden even groot is en deze borstel dezelfde maat blijft over de hele lengte, in tegenstelling tot de EasyPick ragers van TePe.
    • Interprox Plus Mini Conical: Deze kleine, makkelijk hanteerbare Interprox ragers komen zelfs tussen de kleinste interdentale ruimtes. De Interprox Plus Mini Conical heeft een conische rager, wat betekent dat hij smal begint en steeds breder wordt. Hierdoor kan je meer of minder druk op je gevoelige tandvlees uitvoeren, gebaseerd op hoe ver je de rager tussen je tanden doet.

    Let op: je hoeft niet altijd je ragers gelijk na gebruik weg te gooien! Kijk of het borsteltje nog mooi intact is en spoel hem af! Houten tandenstokers gooi je wel altijd weg na gebruik.

    Mondwater tegen ontstoken tandvlees

    Het gebruik van een antibacterieel mondwater kan een aanvulling zijn op je mondverzorgingsroutine. Kies een mondwater dat specifiek is geformuleerd voor het verminderen van tandplak en het bestrijden van bacteriën en is dus perfect om van ontstoken tandvlees af te komen. Gebruik het mondwater echter niet meer dan één keer per dag, omdat overmatig gebruik irritatie kan veroorzaken en het evenwicht van de mondflora kan verstoren.

    • Vitis Gezond Tandvlees Mondspoelmiddel: Dit alcoholvrije mondwater van Vitis is mild voor extra gevoelig of ontstoken tandvlees. Door het ontbreken van alcohol is het dagelijks te gebruiken en laat het een milder nare sensatie achter. Hierdoor houd je niet alleen een fris gevoel over maar onderhoud je ook nog eens de balans van bacterien in je mond op een goede manier!
    • Bluem Mondwater met Actieve Zuurstof:  Bluem Mondwater is een duurder alternatief. Het zorgt voor een frisse adem door de toegevoegde zuurstof en honing. Naast de tandpasta bevat ook het mondwater ontstekingsremmende eigenschappen. Deze fles mondwater bevat geen fluoride en alcohol en kan dus gebruikt worden als je implantaten hebt.

    Mondwater na het laten trekken van een tand of kies

    Ook na tandheelkundige ingrepen zoals het verwijderen van kiezen is tandvleesontsteking een veelvoorkomend probleem. Vandaar dat in die gevallen chloorhexidine mondwater wordt aangeraden door tandartsen en kaakchirurgen om ernstige tandvleesontstekingen te voorkomen.

    • Perio Aid Intensive Care Mondspoeling 0,12: Dit mondspoelmiddel van Perio Aid bevat 0.12% Chloorhexidine wat bacteriën dood en infecties tegen gaat. Dit product is gemaakt om infectie van open wonden in de mond na bijvoorbeeld een tand extractie te voorkomen of te verhelpen. Het is van belang dat dit product enkel op de korte termijn wordt gebruikt (maximaal 3 weken). 1 Fles is voldoende voor deze periode.
    • Perio Aid Active Control Mondspoeling 0,05%: Dit mondspoelmiddel van Perio Aid bevat slechts 0.05% Chloorhexidine. Dit maakt het geschikt voor dagelijks gebruik voor een milde mondverzorging. Het heeft een aangename smaak en bevat geen alcohol. Ook deze mildere variant is te gebruiken na een tandheelkundige ingreep. 

    Tandvleesontsteking als je zwanger bent

    Door de hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap heb je meer kans dat je tandvlees gaat ontsteken. Door een verhoogd progesteron niveau wordt er namelijk gevoeliger gereageerd op tandplak. Dit kan ervoor zorgen dat tandvlees rood en opgezwollen wordt en gaat bloeden bij het poetsen. Je kan tijdens je zwangerschap gewoon naar de tandarts voor reguliere behandelingen, maar voor sommige behandelingen kom je, door verhoogd risico, pas na de zwangerschap in aanmerking. Het is dan ook erg belangrijk om ook tijdens een zwangerschap je mondverzorging goed bij te houden.

    Advies nodig om ontstoken tandvlees te verhelpen?

    Met de bovenstaande informatie kunnen de meeste mensen zelf hun (licht) ontstoken tandvlees verhelpen. Als je toch nog vragen hebt kan je ons natuurlijk altijd bereiken via [email protected] of via de chatfunctie waar we je proberen binnen 24 uur antwoord te geven. Als je symptomen aanhouden of verergeren, raadpleeg dan altijd je tandarts of mondhygiënist voor professioneel advies en behandeling. Ontstoken tandvlees kan leiden tot ernstige tandheelkundige problemen als het niet adequaat wordt behandeld. Zorg goed voor jezelf én voor je gebit!