0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Kim | Kiesrijk.nl - Dinsdag 1 November 2022

    Moet je wel of niet poetsen met fluoride?

    Veel mensen vragen zich af of het gebruik van tandpasta met fluoride goed is voor je gebit.

    Kun je veilig poetsen met fluoride? Gebruik je voor kinderen ook tandpasta met fluoride? Welke voordelen en (eventuele) nadelen heeft fluoride? Wij hebben ons verdiept in het gebruik van fluoride en we vertellen jullie er graag wat meer over in deze blog.

    Welke voordelen heeft fluoride?

    Fluoride is een veilige en vooral ook effectieve manier om gaatjes te voorkomen. Dankzij fluoride wordt het glazuur in je gebit namelijk harder en dat zorgt voor bescherming tegen bijvoorbeeld zoetigheden of zuuraanvallen als je iets eet of drinkt. Bovendien kun je beginnende gaatjes herstellen door goed te poetsen met fluoridetandpasta of door je tandarts fluoride op de desbetreffende tanden of kiezen aan te laten brengen. Fluoride vind je onder andere in speciaal mondwater en natuurlijk in tandpasta.

    Vrijwel alle tandpasta’s bevatten fluoride. Als je twee keer per dag minimaal twee minuten je volledig gebit poetst met fluoridetandpasta, dan wordt de fluoride door je tanden en kiezen goed opgenomen. Dat beschermt je gebit extra tegen alles wat er binnenkomt als jij wat drinkt of eet. Mocht je bijvoorbeeld een gevoelig gebit hebben, dan kan het nodig zijn dat je extra spoelt met een mondspoelmiddel waarin fluoride zit. Let op: vraag hierover altijd even advies aan je tandarts of mondhygiënist voordat je fluoridemondspoeling gaat gebruiken.

    Is het gebruik van fluoride gevaarlijk?

    Zolang je een veilige dosering van fluoride gebruikt, kun je fluoride in mondverzorgingsproducten zonder zorgen gebruik en biedt het je juist voordelen zoals we hierboven beschreven hebben. Bij tandpasta’s voor baby’s en kinderen zit een aangepaste hoeveelheid. Zij hebben minder fluoride per keer nodig dan volwassenen. Als je bij kinderen teveel fluoride zou gebruiken, kan dit leiden tot witte vlekken en streepjes op de tanden. Voor zowel kinderen als volwassenen is het voldoende om per poetsbeurt de hoeveelheid tandpasta op de grootte van een erwt te houden.

    Houd de volgende richtlijnen voor kinderen aan bij het tandenpoetsen en dan zit je helemaal goed:

    • 0 tot 2 jaar, vanaf de doorbraak van de 1e tand: 1 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05% tot 0,075% fluoride)
    • 2 tot 5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-peutertandpasta (0,05% tot 0,075% fluoride)
    • Vanaf 5 jaar: 2 keer per dag tandenpoetsen met fluoride-tandpasta (0,1% tot 0,15 % fluoride)
      (Bron: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/fluoride.aspx)

    Welke tandpasta kies jij?

    Je bent natuurlijk helemaal vrij in je keuze om wel of niet met fluoridetandpasta te poetsen. Het gebruik ervan biedt voordelen voor je gebit en zorgt ervoor dat je een gezond en sterk gebit behoudt, wanneer je op een goede manier twee keer per dag poetst en natuurlijk twee keer per jaar op controle gaat bij je tandarts. Ook voor je kinderen is het gebruik van fluoride in een tandpasta veilig. Houd daarbij rekening dat je kind tot en met 5 jaar met speciale peutertandpasta poetst.

    Tandpasta zonder fluoride is in de zoektocht naar optimale mondhygiëne steeds meer een populair alternatief. Bij Kiesrijk.nl begrijpen we de behoefte aan natuurlijke en gezonde alternatieven in de vorm van fluoridevrije tandpasta's.

    Fluoridevrije tandpasta's benutten de eigenschappen van natuurlijke ingrediënten. Onze producten bevatten zorgvuldig geselecteerde elementen zoals kruidenextracten, natuurlijke oliën en mineralen. Deze ingrediënten werken samen om tandplak te bestrijden, het tandvlees te verzorgen en de algehele mondgezondheid te bevorderen.

    Ben je op zoek naar de juiste tandpasta voor jou en de rest van je gezin? Neem eens een kijkje op onze tandpasta-pagina of bekijk Kiesrijk's Keuzehulp voor tandpasta's. Voor vragen kun je ons altijd bereiken via [email protected]. Op werkdagen krijg je binnen 24 uur antwoord van ons.

    Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

    Recente artikelen