0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim | Kiesrijk.nl - Maandag 2 Januari 2023

  Waarom heb je in de winter sneller last van gevoelige tanden?

  We zitten middenin de winter. Een knus seizoen, maar ook het seizoen van gevoelige tanden.

  De winter kenmerkt zich door kou, regen, soms zelfs sneeuw, maar ook door knusse avondjes op de bank onder een dekentje en door gezelligheid dankzij de lichtjes van Kerstmis. De winter betekent voor veel mensen ook dat ze meer last hebben van gevoelige tanden. Hoe komt dat eigenlijk? Kun je daar iets tegen doen?

  Wat houdt tandgevoeligheid in?

  Als je gevoelige tanden hebt, dan ervaar je een pijnscheut als een reactie op iets. Dit kan komen door kou, door warmte of door je tanden, kiezen of tandvlees alleen maar aan te raken. Het ontstaat vaak wanneer het tandbeen uit je gebit wordt blootgesteld aan kou of warmte tijdens het poetsen of bij het eten van zuur of zoet voedsel. De zenuwuiteinden van je gebit worden dan geprikkeld en dat kan voor gevoelige tanden zorgen. Hoe meer het tandbeen hieraan wordt blootgesteld, hoe groter de kans dat je tandgevoeligheid ervaart. Daarom hebben mensen van nature tandglazuur in hun mond dat voor bescherming van het tandbeen zorgt.

  Een goede mondhygiëne helpt om je gebit gezond te houden en gevoelige tanden tegen te gaan. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder kans hebt op gaatjes, een slechte adem en andere gebitsproblemen. Als je kan voorkomen dat tandplak zich ophoopt in je mond, dan verklein je de kans op gevoelige tanden en andere ongemakken.

  Extra gevoelige tanden in de winter

  In de koude wintermaanden ervaren mensen vaker pijnklachten aan hun gebit als de koude wind langs hun tanden en kiezen blaast. Tandartsen en mondhygiënisten merken in deze periode dat meer patiënten langskomen vanwege gevoelige tanden. Dit schijnt volgens tandheelkundig onderzoek van professor Abidi voornamelijk voor te komen bij mensen tussen de 18 en 44 jaar oud. Ervaar jij dat ook zo?

  Hoe voorkom je gevoelige tanden?

  We hebben een aantal tips voor om gevoelige tanden te voorkomen. Deze tips zijn niet alleen handig om in de winter geen last te hebben van tandgevoeligheid; je kunt hier het hele jaar rekening mee houden. Voor de meeste mensen zal het een kwestie van het aanpassen van een aantal poetsgewoonten zijn.

  • Gebruik een zachte tandenborstel of een extra zachte tandenborstel om mee te poetsen in plaats van een medium of een harde tandenborstel.
  • Het is voldoende om een klein beetje druk te zetten bij het tandenpoetsen, dus poets niet te hard.
  • Vermijd zoveel mogelijk het innemen van voedingsmiddelen die voor extra gevoeligheid van je tanden zorgt, zoals frisdrank en fruitsap.
  • Draag een sjaal of een masker voor je mond als je vaak last hebt van koude wind.
  • Gebruik een niet-schurende gevoelige tanden tandpasta.
  • Zorg dat je je tandenborstelverticaal houdt tijdens het poetsen en ga iedere tand en elke kies apart af.

  Mochten deze tips niet (voldoende) helpen? Maak dan een afspraak met je tandarts of mondhygiënist. Hij of zij kan je probleem vaststellen en je vertellen hoe je dit het beste kunt oplossen. Succes!

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen