0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim | Kiesrijk.nl - Maandag 11 Juli 2022

  Hoe maak ik tandenpoetsen leuk voor mijn kinderen?

  Tandenpoetsen is erg belangrijk. Begin op jonge leeftijd met goed poetsen en maak er een dagelijkse gewoonte van.

  Je begint bij kinderen met poetsen zodra de eerste tand doorkomt. Dat is meestal rond de 6 maanden. Als je kindje nog klein is, poets jij de tandjes. Zodra je kind wat ouder is, is het belangrijk om hem of haar zelf te leren tandenpoetsen. Hoe eerder je daarmee begint, hoe vroeger je een bepaalde routine ontwikkelt, hoe meer profijt je kind daar op latere leeftijd van heeft. Hoe leer je je kind goed tandenpoetsen? Hoe zorg je ervoor dat je kind twee keer per dag gaat poetsen? Tot welke leeftijd is het nodig om na te poetsen? Daar geven we antwoord op in deze blog.

  Hoe zorg ik dat mijn kind twee keer per goed poetst?

  Als je begint met zelf leren tandenpoetsen van je kind, leg je spelenderwijs uit waarom het belangrijk is om twee keer per dag je tanden, kiezen en tandvlees te poetsen. Op die manier leren ze meteen waarom tandenpoetsen nodig is voor een gezond gebit. Zo voorkom je problemen in het melkgebit en ook in het latere volwassen gebit.

  We hebben een aantal tips voor je om het tandenpoetsen leuk te maken voor kinderen:

  • Liedjes en muziek maken alles leuker. Dat geldt ook voor tandenpoetsen. Kies een liedje uit dat je kind leuk vindt om te horen of zoek een liedje over tandenpoetsen, zoals van Jokie en Jet of Juf Roos. Als je een liedje uitzoekt dat 2 minuten duurt, dan heb je meteen de poetstijd die nodig is. Zo kun je tegen je zoon of dochter zeggen dat hij of zij net zolang moet poetsen als het liedje duurt.
  • Laat je kind kiezen tijdens het tandenpoetsen. Geef hem of haar bijvoorbeeld de keuze tussen twee tandenborstels of twee tandpasta’s, zodat je kind het idee heeft dat hij of zij de controle over het tandenpoetsen heeft. Dat heeft vaak een positief effect, ook in andere situaties.
  • Goed voorbeeld doet volgen! Oftewel: ga tegelijkertijd met je kind tandenpoetsen. Maak er een gezellig moment van en poets bijvoorbeeld elkaars tanden nog even na. Laat jouw kind eerst bij jou napoetsen en doe het daarna bij hem of haar.
  • Maak gebruik van een zandloper om zichtbaar te maken hoe lang 2 minuten duurt. Vertel tijdens het poetsen dat papa en mama ook iedere keer 2 minuten hun tanden en kiezen moeten poetsen voor een gezond gebit. De zandloper kun je ook nog gebruiken bij het napoetsen. Laat je kind de zandloper omdraaien en poets nog even goed na.

  Hoe leer ik mijn kind tandenpoetsen?

  Als je je kind zelf wil laten tandenpoetsen, is het - zoals gezegd - belangrijk om uit te leggen waarom je twee keer per dag je gebit moet poetsen. Leg bijvoorbeeld uit dat er etensresten achterblijven in je gebit doordat je gedurende de dag eet en drinkt en dat je daarom goed moet poetsen om al die resten weg te halen.

  Om kinderen een vaste routine aan te leren met het poetsen, is het handig om je kinderen volgens de 3 B’s te laten poetsen:

  • Binnenkant
   Zet je tandenborstel aan de binnenkant op je kiezen en ga zachtjes heen en weer. Begin achterin en ga dan al je kiezen en tanden langs naar voren. Doe dit voor de onderkant en de bovenkant.
  • Bovenkant
   Poets daarna de kauwvlakken van je tanden en kiezen aan de bovenkant.
  • Buitenkant
   Poets vervolgens op dezelfde manier je tanden en kiezen aan de buitenkant. Ga met je tandenborstel van de ene naar de andere kant. Sla hierbij geen enkele tand of kies over.

  Kinderen hoeven na het tandenpoetsen niet te spoelen met water. Ze kunnen de achtergebleven tandpasta uitspugen en dat is voldoende. Op die manier blijft er nog wat fluoride achter in de mond en dat draagt bij aan de gezondheid van het kindergebit. Fluoride maakt de tanden sterker en helpt om gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen.

  Welke producten gebruik ik bij het poetsen van een kindergebit?

  Het is belangrijk dat je kind mondverzorgingsproducten gebruikt die afgestemd zijn op zijn of haar gebit. In de praktijk betekent dit het volgende:

  • Gebruik een leuke kindertandenborstel, die een kleine borstelkop heeft met zachte borstelharen. Kinderen tot 3 jaar poetsen met een handtandenborstel; kinderen vanaf 3 jaar kunnen met een elektrische tandenborstel poetsen. Overleg met je tandarts of jouw kind toe is aan elektrisch poetsen. Let er bij een elektrische tandenborstel in ieder geval op dat deze ook een kleine borstelkop en zachte borstelharen heeft én dat het een speciaal handvat voor kinderen heeft vanwege de grip.
  • Peuters en kleuters kunnen het beste hun tandenpoetsen met speciale peutertandpasta voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Deze tandpasta’s hebben een milde smaak en een aangepaste hoeveelheid fluoride zodat er niet nagespoeld hoeft te worden en het niet erg is als je kind het inslikt. Qua hoeveelheid tandpasta is het voldoende tandpasta om ter grootte van een erwt op de tandenborstel te doen. Vanaf 6 jaar heb je kindertandpasta’s die te gebruiken zijn door kinderen tot 12 jaar. Na die leeftijd kunnen kinderen met reguliere tandpasta gaan poetsen.

  Vergeet niet om je kind vanaf ongeveer 2 jaar mee te nemen naar de halfjaarlijkse controle, waar de tandarts het gebit van je kind controleert. Voor die tijd kun je hem of haar al wel meenemen, zodat hij of zij went aan de omgeving van de tandarts. Vanaf een jaar of twee is het verstandig dat de tandarts iedere keer ook even het gebit van je kind nakijkt.

  Tot welke leeftijd poets ik nog na?

  Een jong kind kan zelf nog niet goed poetsen; zeker niet als hij of zij daar net mee is begonnen. Daarom is het belangrijk dat je als volwassene het gebit iedere dag napoetst totdat je kind 10 jaar is. Doe dit minimaal één keer per dag en dan bij voorkeur in ieder geval ’s avonds, want dan gaat je kind met een schoon gebit slapen.

  Bestellen maar!

  Bij Kiesrijk.nl kun je terecht voor verschillende soorten en diverse merken kindertandpasta’s en kindertandenborstels. Neem hiervoor eens een kijkje op onze speciale pagina met kinderproducten. Bestel een leuke kindertandenborstel met de juiste soort tandpasta en leer je kind vanaf jonge leeftijd een goede poetsgewoonte aan.

  Heb je je bestelling op werkdagen voor 16:00 uur geplaatst? Dan wordt het dezelfde dag nog verzonden.

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »