0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim | Kiesrijk.nl - Maandag 23 Januari 2023

  Kun je beter voor of na het ontbijt poetsen?

  Poets jij ’s ochtends voor of na het ontbijt je tanden en kiezen?

  Wanneer het over tandenpoetsen in de ochtend gaat, bestaan er twee soorten mensen: degenen die vóór het ontbijt poetsen en degenen die ná het ontbijt poetsen. Wanneer kun je nu eigenlijk het beste je tanden, kiezen en tandvlees poetsen? Wat is beter voor je gebit: voor of na het ontbijt? Wij leggen het je in deze blog uit.

  Wanneer kun je het beste in de avond poetsen?

  Iedereen weet dat het belangrijk is om twee keer per dag twee minuten per keer te poetsen voor een gezond gebit. In de avond is het eigenlijk voor iedereen duidelijk wanneer je dit doet. Dan poets je voordat je gaat slapen, zodat alle tandplak en etensresten van die dag weggehaald zijn en je met een frisse en schone mond gaat slapen. Op die manier hebben bacteriën geen kans om je gebit gedurende de nacht aan te tasten.

  Wat is het beste moment om ’s ochtends je tanden te poetsen?

  Hoe zit het in de ochtend? Het klinkt het meest logisch om na het ontbijt te poetsen, zodat je alle voedselresten weg kunt poetsen. Maar is dat wel het beste? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het beter voor je gebit is om vóór het ontbijt te poetsen.

  Als je na het ontbijt je tanden en kiezen poetst, kan dat namelijk schade aan je gebit aanrichten. Na het drinken van bijvoorbeeld vruchtensappen kunnen je tanden en kiezen licht beschadigen. Dat komt omdat dranken met een lage pH-waarden ervoor zorgen dat het tandglazuur tijdelijk verzwakt raakt. Wanneer je na het ontbijt wil poetsen, dan is het verstandig om minstens een half uur te wachten met poetsen om geen (lichte) schade aan je gebit te veroorzaken. Op die manier heeft het tandglazuur te tijd om zich te herstellen voordat jij ervoor poetst.

  Poets twee keer per dag!

  Het belangrijkste advies blijft: poets twee keer per dag je tanden, kiezen en tandvlees. Wanneer je slechts één keer per dag poetst, dan neemt het risico op gaatjes toe. Wanneer je drie keer per dag poetst, dan heb je een verhoogde kans op terugtrekkend tandvlees. Daarom is twee keer per dag poetsen het advies.

  Het is daarbij belangrijk dat je tweemaal per dag fluoride aanbrengt op je tanden en kiezen via de tandpasta. Bacteriën zetten namelijk suikers om in zuren, waardoor tandplak ontstaat. Fluoride zorgt ervoor dat deze chemische reactie omgezet wordt en dat je tandglazuur weer sterker wordt, zodat je gebit kan herstellen. ’s Nachts is de speekselproductie laag, waardoor fluoride lang in je mond blijft zitten en de schade van overdag kan herstellen. Poets daarom in ieder geval goed voor het slapengaan om je gebit gezond en sterk te houden. Kijk in de ochtend wat je zelf het fijnste vindt: vóór het ontbijt of ná het ontbijt waarbij je minimaal 30 minuten moet wachten.

  Advies nodig of nog vragen?

  Heb je nog advies nodig over mondverzorgingsproducten? Of wil je nog vragen stellen over een bepaald product? Neem dan contact op met onze klantenservice via [email protected]. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord van ons. Vergeet niet dat je ook altijd bij je tandarts of mondhygiënist terecht kunt. Hij of zij kent jouw gebit tenslotte het allerbeste.

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »