0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim | Kiesrijk.nl - Vrijdag 5 Augustus 2022

  Wat is een goede tandpasta?

  Tandpasta gebruik je iedere dag op je (elektrische) tandenborstel. Welke tandpasta is jouw favoriet?

  Een goede mondverzorging bestaat onder andere uit het twee keer per dag minimaal twee minuten lang je tanden, kiezen en tandvlees poetsen. Daarbij gebruik je een (elektrische) tandenborstel met tandpasta erop. Hoe is tandpasta eigenlijk ooit ontstaan? En waar voldoet een goede tandpasta aan? Op deze vragen en nog enkele andere zaken gaan we bij deze blog verder op in.

  Hoe is tandpasta ontstaan?

  Heel vroeger poetsten mensen ook al hun tanden, maar dat gebeurde niet met tandpasta en een tandenborstel zoals wij die nu kennen. In die tijd werd een takje van een geneeskrachtige boom of plant gebruikt. Ook werd er zout gebruikt, omdat dat goed schuurde. Daar moeten we nu toch niet meer aan denken dat we onze tanden met een takje gaan poetsen?!

  De voorloper van tandpasta was tandpoeder. De oude Egyptenaren gebruikten een mengel bestaande uit as, mirte, gebroken eierschalen en gemalen botjes. Dit was zo’n 5000 jaar voor Christus. Het vermoeden vanuit archeologen is dat de Egyptenaren dit tandpoeder met hun vingers over hun tanden wreven. Zij worden daarom gezien als de uitvinders van het tandpoeder.

  Vervolgens gebruikten de Grieken en de Romeinen boombast en gemalen houtskool om hun tanden als het ware te poetsen. Door het toevoegen van kruiden aan dit goedje ontdekten de Romeinen dat je het kon gebruiken tegen een slechte adem. Daarna stond de ontwikkeling van mondhygiëne zo’n 1200 jaar stil.

  In 1824 ontwikkelde de Amerikaanse drogist John Peabody tandpoeder van zeep en glycerine dat met een stokje op de tanden werd aangebracht. Dit kun je zien als een vrij primaire vorm van de manier waarop wij nu onze tanden, kiezen en tandvlees poetsen. In diezelfde eeuw (1850) vond de ontwikkeling en productie van de moderne tandpasta door de Amerikaan Washington Wentworth Sheffield. Hij wordt als de uitvinder van tandpasta gezien. Deze tandpasta werd gemaakt van zeep en kalk. Het grote voordeel was dat deze tandpasta beter op een tandenborstel bleef plakken in vergelijking met tandpoeder, waardoor het makkelijker was aan te brengen op je gebit. Tandpasta werd op dat moment nog in een glazen pot verkocht. Rond 1892 kwam de tandpasta in een tube op de markt en nam de verkoop van dit mondverzorgingsproduct een enorme toeloop.

  In 1936 werd voor het eerst in Nederland tandpasta verkocht. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam fluoride als toevoeging aan de tandpasta. Dit was om tandbederf te voorkomen en om voor een frissere adem te zorgen. En nu kunnen we ons geen wereld zonder tandpasta meer voorstellen… in heel veel soorten, maten en merken.

  Waar voldoet een goede tandpasta aan?

  Om te ontdekken wat een goede tandpasta is, is het belangrijk dat je naar je eigen behoeften kijken. Wat heeft jouw gebit nodig? Wat vind jij fijn aan een tandpasta? Welke gebitsproblemen wil jij voorkomen en/of genezen?

  Zo betekent sensitive bijvoorbeeld dat het goed werkt voor gevoelige tanden en dat je tanden een beschermend laagje krijgen. Anticaries helpt wanneer je snel gaatjes hebt, terwijl halitose tandpasta juist geschikt is wanneer je een slechte adem hebt. Dan heb je ook nog de zogenoemde familietandpasta’s, die geschikt zijn voor iedereen zonder mondproblemen. Mochten jullie in het gezin weinig tot geen gebitsproblemen hebben, dan kun je gezamenlijk één soort tandpasta gebruiken.

  Kortom: kijk goed naar jouw eigen gebit om te ontdekken welke tandpasta daarbij past. Ga dan op zoek naar een (huis)merk dat die tandpasta verkoopt en ontdek welke tandpasta het beste bij jou en je gebit past.

  Wist je dat…?

  …bij gekleurde tandpasta de strepen nooit mengen met elkaar? Dat komt door twee zaken. Ten eerste is de tandpasta of tandgel heel stroperig, waardoor de pasta’s niet mengen bij het schudden. Ten tweede hebben de verschillende bestanddelen exact dezelfde dichtheid, zodat de invloed van zwaartekracht wordt uitgesloten. Bijzonder he?!

  Tandpasta aanbieding gezocht?

  Zoals eerder gezegd, bestaan tandpasta’s in allerlei soorten en maten. Bij Kiesrijk.nl hebben we een ruim aanbod aan tandpasta van diverse merken. Denk hierbij onder andere aan GUM, Vitis en Perio-Aid.

  Neem op je gemak een kijkje in onze webshop, kies de juiste tandpasta voor jouw gebit (en eventueel andere benodigde mondverzorgingsproducten) en plaats je bestelling. Als je op werkdagen vóór 16:00 uur bestelt, wordt je bestelling nog dezelfde werkdag verzonden. Neem bij vragen gerust contact op met onze klantenservice. Op naar een gezond, schoon en sterk gebit!

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »