Terug

Welke voordelen heeft elektrisch tandenpoetsen ten opzichte van een handtandenborstel?

Welke voordelen heeft elektrisch tandenpoetsen ten opzichte van een handtandenborstel?

Wat gebruik jij tijdens het poetsen: een manuele of een elektrische tandenborstel?

Het poetsen met een elektrische tandenborstel is beter voor je gebit dan wanneer je een handtandenborstel gebruikt. Waarom is dat eigenlijk? Hoe poets je het beste met een elektrische tandenborstel? Vanaf welke leeftijd is elektrisch poetsen geschikt? Daarover vertellen we je meer in deze blog.

 

Hoe komt het dat je met elektrisch poetsen meer tandplak verwijdert?

In je mond bevinden zich allerlei bacteriën, zowel goede als slechte. Die slechte bacteriën kunnen voor een hoop mondproblemen zorgen, waaronder slechte adem en tandsteen. Daarom is het belangrijk dat je twee keer per dag twee minuten goed je tanden en kiezen poetst. Als je dat met een elektrische tandenborstel doet, maak je bij één poetsbeurt bijna net zoveel bewegingen als wanneer je een maand lang je tanden met een handtandenborstel poetst. Dit betekent onder meer dat je tijdens het elektrisch poetsen tandplak veel beter kunt verwijderen, waardoor je minder kans hebt dat het tandsteen wordt. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld gaatjes en ontstekingen tegengaat.

 

Daarnaast kom je met de elektrische tandenborstel beter op moeilijk bereikbare plekken dan met een handtandenborstel en lukt het bovendien gemakkelijker om twee minuten achter elkaar te poetsen. Dit komt omdat de meeste elektrische borstels een timer hebben die je laat weten hoe lang je al aan het poetsen bent. Dat wil overigens niet zeggen dat je niet goed kunt poetsen met een manuele tandenborstel, maar verreweg de meeste mensen maken hun gebit beter schoon met elektrisch poetsen.

 

Waarom poets je beter met een elektrische tandenborstel dan met de hand?

Met een handtandenborstel heb je vaak de neiging om te hard te poetsen zonder dat je het doorhebt. Dit kan vervelende gevolgen voor je gebit hebben, zoals beschadigd tandvlees. Een elektrische tandenborstel waarschuwt je wanneer je te hard aan het poetsen bent door middel van een poetsdruksensor. Afhankelijk van het type elektrische tandenborstel merk je dit door een lichtsignaal, verlaging van de intensiteit, een trilling op het handvat of een melding in de app.

 

Een bijkomend voordeel van elektrisch poetsen is dat je meestal kunt kiezen uit verschillende poetsstanden, zodat je de intensiteit van de trillingen of de snelheid van de rotaties kunt aanpassen aan jouw gebit. Zo bestaat er onder meer een speciale poetsstand als je last hebt van gevoelige tanden en tandvlees. Je hebt op deze manier slechts één opzetborstel nodig om je gebit te poetsen en je kunt kiezen welke poetsstand voor jou geschikt is. Manuele tandenborstels bestaan ook in verschillende gradaties, van hard tot extra zacht. Je dient dan echter meerdere tandenborstels in huis te hebben, als je op verschillende manieren wil poetsen. De ene keer kun je meer last hebben van je tandvlees dan de andere keer, waardoor je soms met een zachter model wil poetsen dan dat je normaal doet.

 

Vanaf welke leeftijd kun je beginnen met elektrisch tandenpoetsen?

Kinderen kunnen vanaf 3 jaar gaan poetsen met een elektrische tandenborstel. Het is verstandig om ze hier voorzichtig aan te laten wennen, want het getril van zo’n elektrische tandenborstel kan best gek aanvoelen of zelfs een beetje spannend zijn. Elektrische tandenborstels voor jonge kinderen hebben een kleine opzetborstel met extra zachte borstelharen. Dit is helemaal afgesteld op de melktanden van peuters en kleuters. Zo kunnen ze voorzichtig hun tanden poetsen en leren ze meteen hoe elektrisch poetsen werkt.

 

Daarnaast heb je elektrische tandenborstels voor kinderen vanaf 6 jaar. Zij kunnen al vrij zelfstandig hun gebit poetsen. Deze tandenborstels hebben opzetborstels met zachte haren en vaak een begeleidende app met een leuk figuur om de 2 minuten poetsen gemakkelijk én op een leuke manier vol te houden. Vergeet niet om tot het 10e levensjaar minimaal één keer per dag na te poetsen, ook als er elektrisch wordt gepoetst.

 

Hoe poets je het beste met een elektrische tandenborstel?

Om het elektrisch poetsen voor jezelf gemakkelijk te maken, is het verstandig een vaste volgorde aan te houden. Begin bijvoorbeeld rechtsboven, dan rechtsonder, dan linksonder en tenslotte linksboven. Zorg dat je over elk deel minimaal 30 seconden doet, zodat je aan de 2 minuten per poetsbeurt komt. Als je iedere keer dezelfde volgorde tijdens het elektrisch poetsen pakt, onthoud je gemakkelijk wat je al gehad hebt en hoe lang je nog moet poetsen.

  • Zet je elektrische tandenborstel loodrecht op de kauwvlakken en laat de tandenborstel per kies 3 tot 5 seconden roteren. Beweeg 'm hierbij gerust wat op en neer om alle tandplak, bacteriën en achtergebleven voedselresten te verwijderen.
  • Herhaal dit voor elke kies in je gebit.
  • Zet vervolgens de elektrische tandenborstel loodrecht op je tand, helemaal tegen het tandvlees aan. Laat de borstel 3 tot 5 seconden roteren.
  • Herhaal dit voor elke tand in je gebit. Let erop dat je zowel de binnenkant als de buitenkant poetst.
  • Voor een optimale mondhygiëne: gebruik floss, ragers of tandenstokers en spoel je mond na met mondspoelmiddel.

 

Op zoek naar een mooie aanbieding van elektrische tandenborstels?

Kiesrijk.nl heeft een aantal elektrische tandenborstels van GUM en Oral-B in het assortiment zitten, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Natuurlijk kun je ook meteen extra opzetborstels erbij bestellen.

Kijk maar eens rond naar de geschikte aanbieding van elektrische tandenborstels voor jou en plaats vervolgens je bestelling. Doe je dit op werkdagen voor 16:00 uur, dan wordt het nog dezelfde dag verzonden. Heb je nog vragen? Neem dan even contact op met onze klantenservice.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kiesrijk.nl 9.1 / 10 - 5016 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »