0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Kim | Kiesrijk.nl - Maandag 13 Juni 2022

  Hoe effectief is mondwater?

  Veel mensen hebben een fles mondwater in hun badkamer staan. Gebruik jij dit product ook?

  Na het tandenpoetsen even spoelen met mondwater geeft je een fris gevoel. Maar is het ook gezond voor je gebit? Wanneer kun je mondspoeling het beste gebruiken? Hier gaan we in deze blog verder op in.

  Welke voordelen en nadelen heeft spoelen met mondwater?

  Veel mensen zijn opgegroeid met het idee dat het gebruiken van mondspoeling een belangrijk onderdeel is van de mondverzorging. Tandartsen raadden vroeger aan om na elke poetsbeurt goed te spoelen met mondwater. Tegenwoordig zijn tandartsen hier wat terughoudender in. Spoelen met mondwater geeft je in ieder geval een fris gevoel, maar niet iedere soort mondwater is goed voor je gebit. Daarnaast zitten er voordelen en nadelen aan mondspoelmiddel.

  Voordelen van mondwater

  • Mondwater doodt de slechte bacteriën in je mond.
  • Mondspoeling komt op moeilijk bereikbare plekken in je mond waar je (elektrische) tandenborstel niet bij kunt.
  • Mondwater geeft je een schoon en fris gevoel dat erg prettig kan zijn.

  Nadelen van mondwater

  • Mondspoeling doodt ook de goede bacteriën in je mond.
  • Mondwater dat alcohol bevat, is niet goed voor je gebit omdat het de speekselproductie vermindert en op termijn voor een minder fris gevoel zorgt.
  • Mondspoeling kan de kans op vorming van tandplak verhogen.

  Moet je dagelijks mondspoeling gebruiken?

  Het komt er in het kort op neer dat het gebruik van mondwater niet noodzakelijk is voor mensen met een gezond gebit. Voor een goede mondhygiëne volsta je dan met twee keer per dag 2 minuten je tanden, kiezen en tandvlees poetsen met een fluoridetandpasta. Daarnaast maak je de interdentale ruimtes schoon met tandenragers, tandenstokers of flosdraad.

  Mondspoeling vervangt niet het dagelijks tandenpoetsen. Je kunt het wel als aanvulling op je mondverzorging gebruiken. Kies dan bij voorkeur een fles mondwater uit zonder alcohol, zodat je minder last van bijwerkingen hebt. Laat je adviseren door je tandarts, mondhygiënist of onze klantenservice als je vragen hebt.

  Wanneer helpt het spoelen met mondspoelmiddel?

  Bij bepaalde gebitsproblemen kan het gebruik van mondspoeling juist wel effectief zijn, zoals bij tandplak, ontstoken tandvlees, gevoelige tanden, een droge mond en een mondinfectie.

  • Heb je ondanks goed poetsen geregeld last van een tandvleesontsteking, dan kun je mondwater met anti-bacteriële werking gebruiken. Ontstoken tandvlees wordt namelijk vooral door bacteriën in tandplak veroorzaakt. Mondspoeling met anti-bacteriële werking kan dan de uitkomst voor jou zijn.
  • Gevoelige tanden krijg je meestal door tandglazuur of terugtrekkend tandvlees, waardoor de tandzenuwen geprikkeld raken en sneller pijn gaan doen. Mondwater met kaliumnitraat, novamin, oxalaat, pro-arginine of tinfluoride verminderen de gevoeligheid van je tanden.
  • Als je vaak last hebt van een droge mond, zou je in eerste instantie suikervrije kauwgom kunnen proberen om de speekselproductie in je mond omhoog te krijgen. Werkt dit echter onvoldoende voor jou, dan kan mondspoelmiddel met xylitol of sorbitol een oplossing zijn.
  • Een mondinfectie kan behandeld worden door het gebruik van mondwater met chloorhexidine. Bespreek altijd eerst met je tandarts het gebruik hiervan, want als je deze mondspoeling teveel gebruikt kan dat je smaakwaarneming aantasten en je tong en tanden bruin laten kleuren.

  Hoe gebruik je mondwater?

  Over het algemeen is de gebruiksaanwijzing voor mondspoeling als volgt (maar kijk altijd op het etiket van jouw mondwater hoe je die moet gebruiken):

  1. Gebruik mondwater één a twee keer per dag na het tandenpoetsen.
  2. Doe ongeveer 20 ml in de dop van de fles mondwater. Dit komt overeen met vier theelepels.
  3. Verdun het product niet met water. Je kunt mondspoelmiddel direct gebruiken.
  4. Spoel je mond ongeveer 30 seconden en spuug het mondwater vervolgens niet. Tip: om te wennen aan de mondspoeling bouw je de spoeltijd geleidelijk op. Begin de eerste paar dagen met 10 seconden, dan 20 seconden totdat je bij de 30 seconden per spoelbeurt bent.

  Welke mondwater aanbieding kies jij?

  Op Kiesrijk.nl vind je een ruim aanbod aan mondwater. Wij hebben diverse merken in ons assortiment zitten, zoals Perio-Aid mondwater, Vitis mondspoelmiddel en GUM mondspoeling. Ontdek welk merk en welke soort het beste bij jouw gebit past en plaats vandaag nog je bestelling in onze webshop. Bestel je op werkdagen vóór 16:00 uur, dan verzenden we je bestelling nog dezelfde dag. Voor vragen staat onze klantenservice voor je klaar.

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen

  Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »