Terug

Vanaf welke leeftijd ga je voor de eerste keer naar de tandarts?

Vanaf welke leeftijd ga je voor de eerste keer naar de tandarts?

Als je kinderen vroeg meeneemt naar de tandarts, hebben ze daar hun hele leven profijt van.

In één van onze vorige blogs vertelden we dat het belangrijk is dat je direct begint met tandenpoetsen als het eerste tandje bij je kindje door is. Bij de meeste baby’s breekt tussen de zes en negen maanden het eerste tandje door. Maar wanneer gaat je kindje voor het eerst naar de tandarts? En hoe bereid je hem of haar voor op het tandartsbezoek? We delen graag een aantal tips met je.

 

Hoe bereid je je kindje voor op het tandartsbezoek?

Het kan geen kwaad om je zoontje of dochtertje alvast voor te bereiden op een bezoekje aan de tandarts. Zo weet hij of zij wat hem of haar te wachten staat en dat maakt het allemaal wat minder spannend. Vertel bijvoorbeeld hoe de behandelruimte van de tandarts eruit ziet, hoe de tandarts heet, wat een tandarts doet en hoe een assistente daarbij helpt. Lees een boekje voor over een bezoek aan de tandarts, zoals ‘Bobbi naar de tandarts’ of ‘De grote tandenpoetsdag’.

Zorg ervoor dat je je uitleg luchtig houdt en het allemaal niet te spannend maakt. Hoe groter je het maakt, hoe spannender je kindje het waarschijnlijk gaat vinden en hoe meer hij of zij ertegenop kan zien. Probeer het positief te houden, zodat hij of zij het tandartsbezoek als iets positiefs en iets normaals beschouwt. Dit biedt natuurlijk geen garanties, maar het helpt hopelijk wel om zo’n eerste bezoek wat minder groots te maken.

 

Hoe ziet een eerste tandartsafspraak eruit?

Als je kindje twee jaar is geworden, is het tijd om hem of haar mee naar de tandarts te nemen voor een controlebezoek. Neem je zoon of dochter mee als je zelf op controle gaat en laat hem of haar zien dat het niet eng is om naar de tandarts te gaan. Je kindje kan even wennen aan de tandarts, de assistente en alle apparatuur die te zien is, terwijl jij geholpen wordt. Vaak is zo’n eerste controle voor kinderen heel kort. Je kindje zit in de tandartsstoel (eventueel op jouw schoot), de tandarts kijkt even in de mond en telt hoeveel tanden er al zijn. Na dit eerste bezoek is het verstandig om twee keer per jaar met je kindje naar de tandarts te gaan.

Extra tip: neem je kindje meteen vanaf de geboorte mee naar de tandarts als je zelf op controle gaat. Op die manier kan hij of zij nog eerder wennen aan een tandartsbezoek.

 

Wat moet je doen bij gaatjes in een kindergebit?

Vanaf het moment dat er tanden en kiezen doorkomen bij je kindje, is het kindergebit vatbaar voor gaatjes. Dat komt omdat het tandglazuur van kinderen nog niet op z’n hardst is. Kinderen krijgen meestal gaatjes door het binnenkrijgen van teveel suikers of door niet goed tanden te poetsen. Je tandarts controleert ieder half jaar het gebit van je kindje en hij of zij houdt het kindergebit goed mee in de gaten. Indien nodig geeft je tandarts advies over het tandenpoetsen en over voeding.

Mocht je kindje een gaatje hebben, dan is het belangrijk dat dit snel verholpen wordt om verdere pijn en andere klachten te voorkomen. Bereid je kind voor op de behandeling en vertel wat er gaat gebeuren. Leg bijvoorbeeld dat een tand ziek is geworden en door de tandarts weer beter gemaakt gaat worden. Vaak legt de tandarts het ook nog uit als hij of zij de behandeling gaat uitvoeren. Blijf als ouder zelf rustig, zodat je zoon of dochter jouw rust kan overnemen.

 

Meer weten?

Wil je meer informatie over het tandenpoetsen bij kinderen en welke producten je daar goed voor kan gebruiken? Neem dan contact op met onze klantenservice via [email protected]. Op werkdagen ontvang je binnen 24 uur antwoord van ons. Wij helpen je graag waar we kunnen en we staan klaar om je van passend advies te voorzien.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kiesrijk.nl 9.1 / 10 - 5016 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »