Terug

Vanaf wanneer begin je met het tandenpoetsen bij jouw baby?

Vanaf wanneer begin je met het tandenpoetsen bij jouw baby?

Het eerste tandje bij je baby is een grote mijlpaal. Dit is een begin van een nieuwe fase voor jullie.

Bij de meeste baby’s komen de eerste tandjes tussen de vijfde en de zesde maand door. Dit is een gemiddelde. Het kan zijn dat jouw baby al bij de vierde maand een eerste tandje krijgt of pas bij de negende maand. Je merkt het vanzelf aan je kindje. Hij of zij produceert meer speeksel, zal meer op speelgoed willen sabbelen, heeft meer poepluiers (of beter gezegd: spuitluiers) en kan wat minder goed eten. En opeens zie je daar een wit puntje in de mond van je baby… het eerste tandje is een feit!

 

Waarmee poets ik de tanden van mijn baby?

Vanaf het moment dat je het eerste puntje van een tand ziet, is het belangrijk om te beginnen met poetsen. Op die manier leg je een goede basis voor een gezond volwassen gebit. Op het moment dat tandjes doorkomen zijn ze erg kwetsbaar, en daarom is het essentieel om direct met het tandenpoetsen bij baby’s te beginnen. Dat doe je met een speciale babytandenborstel en met tandpasta voor kinderen vanaf 0 jaar.

 

Babytandenborstels hebben een kleine kop en zachte borstelharen. Deze tandenborstels hebben meestal felle kleuren of leuke figuurtjes erop om ze extra leuk te maken voor je kindje. Het is vooral belangrijk dat kleine kinderen vanaf het allereerste begin een positieve associatie krijgen bij tandenpoetsen. Dit kun je stimuleren door ze als baby bijvoorbeeld al op de tandenborstel te laten sabbelen of bijten als je ze aan het verschonen bent.

 

Naast een babytandenborstel heb je speciale peutertandpasta nodig. Deze tandpasta is geschikt voor kinderen van 0 tot 5 jaar. Peutertandpasta’s hebben een milde smaak en een aangepaste hoeveelheid fluoride die je kindje mag hebben. Let op dat je tandpasta voor kinderen vanaf 0 jaar gebruikt met maximum 500ppm fluoride. Voor baby’s is het voldoende om per keer tandpasta ter grootte van een rijstkorrel te gebruiken.

 

Hoe lang poets ik de tanden van mijn baby?

Bij het tandenpoetsen van een baby wordt onderscheid gemaakt in de leeftijd van baby’s. Wij zetten graag hiervoor enkele tips voor je op een rijtje:

 

Pasgeborenen

In principe begin je met poetsen zodra het eerste tandje zichtbaar wordt. Je kunt echter bij je pasgeboren baby ook al beginnen met een goede mondhygiëne. Maak na iedere voeding het tandvlees van je baby voorzichtig schoon met een zachte, vochtige doek of een siliconen vingerborstel. Gebruik hierbij alleen water en nog geen tandpasta.

 

4 tot 6 maanden

Als de eerste tandjes doorkomen, ga je een babytandenborstel met zachte borstelhaartjes gebruiken. Maak de babytandenborstel nat met water en doe er een klein beetje fluoride tandpasta op. Maak korte tijd cirkelvormige bewegingen, zoals je bij je eigen gebit doet. Je kunt ook het tandvlees poetsen waar nog geen tanden zitten. Zo masseer je het tandvlees en dat kan verlichtend werken bij het doorkomen van tanden en kiezen. Je baby mag geen tandpasta inslikken. Na afloop van het poetsen veeg het teveel aan tandpasta weg.

 

6 tot 24 maanden

Hoe meer tandjes je baby krijgt, hoe langer je gaat poetsen. Gebruik nog steeds een babytandenborstel met extra zachte haartjes en tandpasta met fluoride. Doorbrekende tandjes zijn extra gevoelig voor gaatjes omdat het glazuur nog niet is uitgehard. Totdat je kindje 2 jaar oud is, is het voldoende om één keer per dag ongeveer 2 minuten voor het slapengaan te poetsen. Zorg dat je het tandenpoetsen na het geven van de fles doet. Poets voorzichtig met horizontale heen- en weerbewegingen en zorg dat je overal in het gebit geweest bent. Je baby kan op deze leeftijd nog geen tandpasta uitspugen, dus veeg na afloop het restant van de tandpasta weg.

 

Wat doe ik als mijn baby tandenpoetsen niet leuk vindt?

Het poetsen van tandjes is een hele nieuwe ervaring voor je baby. Het kan daarom zijn dat je baby in eerste instantie niet mee wil werken tijdens het poetsen. Wellicht helpen onderstaande tips je:

 

  • Wees voorzichtig tijdens het tandenpoetsen bij je baby, zeker als je merkt dat hij of zij het niet leuk vindt.
  • Zing gedurende het poetsen een liedje om je baby te kalmeren. Er bestaan verschillende leuke liedjes over tandenpoetsen, bijvoorbeeld van Juf Roos of van Jokie en Jet.
  • Blijf praten tegen je kindje terwijl je de tandjes aan het poetsen bent.
  • Leg je baby op bed of op de commode wanneer je aan het poetsen bent. In een liggende houding poetsen gaat bij baby’s vaak het beste.
  • Als je kindje zijn of haar hoofd steeds wegdraait, kan het handig zijn om het voorhoofd van je baby lichtjes vast te houden met je hand om te voorkomen dat ze blijven bewegen en om gemakkelijker toegang tot de mond te hebben.
  • Lees boekjes voor over tandenpoetsen om op een leuke manier uit te leggen wat het is.

 

Welke babytandenborstel kies jij?

Ben je op zoek naar een goede en fijne tandenborstel voor je baby? Dan ben je bij Kiesrijk.nl aan het juiste adres. Wij hebben onder meer babytandenborstels van Elmex, Vitis, Oral-B en GUM in ons assortiment zitten. Deze tandenborstels hebben fijne, zachte borstelhaartjes op een kleine borstelkop en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren.

 

Welke babytandenborstel wordt de eerste tandenborstel voor jouw kindje? Bestel vandaag nog wat je nodig hebt en start direct met een goede mondverzorging voor je kleintje. Als je op werkdagen voor 16:00 uur bestelt, wordt het dezelfde dag nog verzonden.

Laat een reactie achter

*Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd

* Verplichte velden

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Kiesrijk.nl 9.1 / 10 - 5224 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »