0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Shana | Kiesrijk.nl - Woensdag 6 Maart 2024

  Wat zijn implantaten en hoe moet je ze onderhouden?

  Implantaten kunnen handig zijn als je merkt dat je prothese meer grip kan gebruiken. Ze worden van titanium gemaakt en kunnen het (verder) slinken van de kaak tegengaan. Na de plaatsing vindt er een inhelingsfase plaats, waarna je ook nog genoeg aandacht aan de implantaten moet geven door middel van de juiste verzorging, zoals op de juiste manier poetsen en regelmatig bacteriën verminderen.

  Waar zijn implantaten voor?

  Als je een kunstgebit hebt, merk je misschien wel dat de onderprothese steeds losser gaat zitten. Hoe langer iemand namelijk zonder tanden en kiezen is, hoe meer de kaken zullen gaan slinken, met name de onderkaak. Om een nieuwe prothese meer grip te geven en het verder slinken van de kaak tegen te gaan, kan je implantaten laten plaatsen door een kaakchirurg.

  Maar wat zijn implantaten precies?

  Een implantaat is een kunstwortel die gemaakt is van een licht maar sterk metaal, titanium. Deze wordt in het kaakbot aangebracht en zal uiteindelijk vastgroeien in de kaak. Dit maakt het dus makkelijker om een gebitsprothese op vast te zetten. De tandarts zou zelfs later nog een staaf kunnen maken om de gebitsprothese op vast te maken mocht dat nodig zijn.

  Hoe moet je implantaten onderhouden?

  De eerste drie maanden na het zetten van een implantaat wordt de inhelingsfase genoemd. Vooral in de bovenkaak en met name als er een slechte botkwaliteit is, duurt deze fase langer. In de onderkaak wordt de inhelingsfase zelfs al vaak verkort. De tanden mogen tegenwoordig ook soms al direct worden belast. Na vier tot zeven weken kan een prothese, oftewel een kunstgebit, eroverheen geplaatst worden.

  Nadat de inhelingsfase voorbij is, moet je natuurlijk goed voor de implantaten blijven zorgen om ze zo lang mogelijk goed te houden. Denk hierbij aan:

  • Regelmatige controles: Zorg voor regelmatige controleafspraken bij je tandarts, meestal om de paar maanden, om de gezondheid van het implantaat en het omliggende tandvlees te controleren. Zo kunnen eventuele problemen ook vroegtijdig worden opgespoord en zo snel mogelijk worden behandeld.
  • Vermijd roken: Roken kan aanzienlijke schade toebrengen aan de gezondheid van je tandvlees en de algehele mondgezondheid. Waarschijnlijk zal je tandarts dan ook adviseren om te stoppen met roken als je dat doet, voordat de implantaten geplaatst worden. Bovendien kan roken het genezingsproces vertragen en het risico op complicaties zoals infectie en afstoting vergroten. Daarom is het sterk aan te raden te stoppen met roken om de kans op succesvolle integratie en langdurige stabiliteit te vergroten.
  • Tandenpoetsen: Natuurlijk is het ook belangrijk om je tanden minstens twee keer per dag goed te blijven poetsen, want dat is ook essentieel voor gezond tandvlees en een goede mondgezondheid in het algemeen.

  Ook is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken:

  Zoek de geschikte producten op Kiesrijk.nl

  Bij Kiesrijk hebben we voor iedereen producten voor de beste mondverzorging beschikbaar. Voor zowel mensen met gevoelig tandvlees of een beugel, als voor kinderen of mensen met implantaten. Neem gerust een kijkje bij Kiesrijks Keuzehulp of ga direct naar de pagina met producten geschikt voor implantaten. Als je er niet uitkomt of ergens vragen over hebt, neem graag contact op met onze klantenservice via [email protected]

  Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

  Recente artikelen