0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Rianna | Kiesrijk.nl - Woensdag 29 September 2021

    Waarom je ragers moet gaan gebruiken?

    Je houdt je tanden, kiezen en tandvlees gezond door er een goede mondhygiëne op na te houden. Maar wat houdt dat precies in? Gedurende de dag bouwt er een laagje tandplak op over je tanden en kiezen wat bomvol bacteriën zit. Door twee keer per dag minimaal twee minuten te poetsen kan je tandplak en overgebleven etensresten tot zo’n 70% verwijderen. En de overgebleven procenten? Vooral tussen je tanden en kiezen blijven nog bacteriën zitten omdat de borstelharen van je tandenborstel hier niet goed tussen kunnen reinigen. Met een rager kan je nog eens 15% verwijderen omdat deze borstelharen tussen je tanden en kiezen gebruikt worden. Waarom je een rager moet gaan gebruiken en welke interdentale rager je nodig hebt lees je in deze blog.

     

    Wat is een rager?

    Een tandenrager, wat ook wel een interdentaal rager, ragger of tandrager genoemd wordt, is een soort borsteltje. Vaak is de rager een ijzeren draadje waar nylon borstelharen doorheen geweven zitten, al dan niet met een plastic houder. Met dit borsteltje kan je eenvoudig reinigen in de ruimtes tussen je tanden en kiezen waar etensresten blijven zitten of tandplak verzamelt. Het voordeel van een tandenrager tegenover tandenstokers is dat de rager flexibeler is en meerdere keren gebruikt kan worden terwijl een tandenstoker na één keer gebruik weggegooid moet worden.

     

    Waarom een tandenrager jouw mondgezondheid kan verbeteren?

    Het is volgens tandartsen belangrijk om een rager te gebruiken omdat je hiermee meerdere tandproblemen kan voorkomen. Tandsteen vormt doordat tandplak blijft ophopen en de kans krijgt om te verkalken, wanneer je met een rager tandplak verwijdert kan dit niet gebeuren. Een tandenrager komt bij een gedeelte van je tandvlees en stimuleert dit waardoor je minder kans loopt op tandvleesontsteking. Een tandenrager gebruiken zorgt dus voor minder ontstoken tandvlees. Wanneer je net bent geopereerd voorkomt het gebruiken van een rager infecties en ontstekingen in de mond. Ook kunnen gaatjes voorkomen worden wanneer je een tandenrager gebruikt.

     

    TePe ragers

    De meest verkochte ragers zijn de tandenragers van TePe. De Tepe ragers zijn van hoge kwaliteit, het metaaldraad heeft een plastic coating zodat je niet je tanden of tandvlees kunt beschadigen tijdens het gebruik met deze tandenrager. Er zijn drie verschillende soorten ragers binnen het assortiment van TePe. De lijn TePe Original heeft negen verschillende maten, heeft een gebruiksvriendelijk handvat en wordt geleverd met dop welke bevestigd kan worden op de rager als verlenging van het handvat. De TePe Extra Soft lijn hebben zachtere borstelharen dan de originele tandenrager en zijn hierdoor geschikt na een operatie, bij gevoelig tandvlees of een droge mond. Ten slotte heeft de lijn TePe Angle een langer handvat dan de originele een extra soft rager. Het lange handgreep en de gehoekte borstelkop zijn ideaal om achter in de mond tussen kiezen te reinigen. TePe heeft ook de TePe Gingival Gel, dit is een antibacteriële ragergel zonder alcohol. De gel bevat chloorhexidine, fluoride en toegevoegde mintsmaak. De gel breng je aan op je tandenrager en de gel beschermt tegen tandplak, ontstoken tandvlees en gaatjes.  

     

    Interprox tandenrager

    Ook de Interprox ragers zijn zeer populair. De Interprox Premium rager is er in acht verschillende maten. Het ijzerdraad is gecoat waardoor je gebit beschermd is en de levensduur van de rager wordt verlengd. De rager van Interprox heeft twee verschillende kleuren borstelharen, de zwarte borstelharen verkleuren wanneer je de tandenrager moet vervangen. Zo kan je nooit te lang met dezelfde rager blijven reinigen. De Interprox Plus lijn heeft een langer handvat dan de Premium rager. Tevens zit de borstelkop van de tandenrager gehoekt op het handvat, hierdoor is deze rager makkelijk om mee te reinigen achterin het gebit en op moeilijk bereikbare plekken. Interprox heeft ook Interprox Gel , een antibacteriële gel die plakvorming vermindert en gaatjes voorkomt. De gel kan aangebracht worden op iedere tandenrager en de formule met natriumfluoride, antibacteriële- en anti-plaque ingrediënten versterken je tandglazuur en verzorgen je tandvlees.

     

    Welke maat tandenrager heb ik nodig?

    Iedere mond is uniek, en de ruimte tussen je tanden en kiezen is ook bij iedereen anders. Daarom bestaan tandenragers in allerlei soorten en maten. Een tandenrager heeft voor jou de juiste maat wanneer deze niet klemt maar juist net genoeg weerstand biedt om voedselresten en tandplak tussen de tanden en kiezen te verwijderen. De afstand tussen je tanden of kiezen hoeft ook niet gelijk te zijn, sommige mensen hebben wel drie verschillende maten rager nodig om het volledige gebit te reinigen. Door je tandarts of mondhygiënist om advies te vragen kan je achter de juiste maat tandenrager komen.

     

    Welke tandenrager heb ik nodig?

    Zodra je weet welke maat (of maten) tandenrager jouw gebit nodig heeft kan je een rager uitzoeken. Welke tandenrager het beste is, dat is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur. Voor een compleet overzicht van alle verschillende soorten en maten tandenragers hebben wij Kiesrijk’s Keuzehulp voor tandenragers opgezet. Dit handige overzicht licht de verschillende soorten tandenragers toe zodat jij de tandenrager kan selecteren die het best bij jouw gebit past!

    Tip: vergeet niet het belang van mondwater.

    Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

    Recente artikelen