0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Kim | Kiesrijk.nl - Maandag 2 Mei 2022

    Is het gebruik van een tongschraper gezond?

    Niet iedereen heeft een tongschraper in huis. Toch kan een tongreiniger een handig hulpmiddel zijn.

    Na het eten van bijvoorbeeld pittig eten kun je last hebben van slechte adem. Even goed poetsen, een tandenrager of tandenstoker gebruiken en spoelen met mondwater doet daarna meestal al wel wonderen. Maar wat doe je als je vrijwel dagelijks last hebt van slechte adem? Kun je dat verminderen of misschien zelfs voorkomen? Wij zoeken het voor je uit in deze blog.

    Wat is de oorzaak van halitose?

    Het hierboven genoemde voorbeeld over een slechte adem na voedsel wordt tijdelijke halitose genoemd. Daar kun je bijvoorbeeld ook last van hebben als je net wakker bent of na het drinken van een kopje koffie. Sommige mensen hebben de hele dag door een slechte adem. Dat komt zelfs wel eens voor zonder dat je dit zelf doorhebt. Als je constant een slechte adem hebt, wordt dit halitose genoemd. Ongeveer 15% van de mensen heeft hier last van.

    Vaak wordt gedacht dat de oorzaak van slechte adem in de maag zit. Dat is echter haast nooit het geval. Bij meer dan 90% van de mensen komt halitose door een mondprobleem. Het kan veroorzaakt worden door tongcoating. Dat is een wit/gele of bruine aanslag op je tong, die voornamelijk bestaat uit voedselresten, bacteriën en dode epitheelcellen. Deze bacteriën zitten vaak achterop de tong. Daar zijn plekken waar ze zich goed kunnen nestelen.

    Bacteriën hopen zich ook op in de mond, samen met speeksel en etensresten. Dit mengsel bij elkaar wordt tandplak genoemd. Als je niet dagelijks goed je gebit poetst en niet de interdentale ruimtes tussen tanden en kiezen schoonmaakt, dan kan er een tandvleesontsteking of een ontsteking aan het kaakbot ontstaan. Deze ontstekingen kunnen vervolgens een slechte adem veroorzaken.

    Hoe behandel je halitose?

    Als je halitose niet behandelt, kan dat veel invloed hebben op je leven. Mensen kunnen je vermijden, of jij gaat zelf mensen uit de weg omdat je bang bent dat ze je slechte adem ruiken. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk iets aan halitose te doen. Een tongschraper kan daarbij dé uitkomst voor je zijn.

    Het gebruik van een tongreiniger zal een vast onderdeel worden in je dagelijkse proces rondom een goede mondverzorging. Je maakt je tong grondig schoon met een tongschraper, je poetst dagelijks twee keer 2 minuten je tanden en kiezen, je maakt de interdentale ruimtes schoon en je spoelt je mond met mondspoelmiddel. Bacteriën krijgen zo bijna geen kans meer in je mond.

    Hoe gebruik je tongschrapers?

    Sommige mensen maken hun tong schoon met een tandenborstel, maar dat kan voor een tongbeschadiging zorgen. Gebruik daarom altijd tongschrapers als je je tong wil gaan reinigen. Twijfel je over de oorzaak van de verkleuringen van je tong, neem dan even contact op met je tandarts of mondhygiënist.

    Gebruiksaanwijzing voor tongreinigers

    1. Ga voor de spiegel staan, zodat je goed ziet wat je aan het doen bent.
    2. Steek je tong zo ver mogelijk uit, want dan kun je alle delen van je tong goed reinigen.
    3. Begin altijd achter op je tong en schraap vervolgens langzaamaan naar voren. Voorkom kokhalsneigingen door goed in te ademen wanneer je bij het achterste deel van je tong bent.
    4. Herhaal deze schraapbeweging totdat er geen plaque meer op de tongreiniger achterblijft.
    5. Maak de tongreiniger na gebruik grondig schoon. Dit kun je het beste doen door de tongreiniger even in mondwater met alcohol te laten weken.
    6. Poets je tanden en kiezen na het tongschrapen en gebruik hiervoor bij voorkeur een zachte tandenborstel.
    7. Spoel vervolgens je mond met mondwater voor het beste resultaat.

    Welke voordelen heeft tongschrapen?

    Het gebruik van tongschrapers hebben naast het verminderen van slechte adem nog een aantal voordelen:

    • Je eten krijgt meer smaak, omdat je smaakpupillen weer opgeknapt zijn.
    • Het is goed voor de gezondheid van je tanden, kiezen en tandvlees, want het is dé aanvulling op tandenpoetsen en het gebruik van tandenragers, tandenstokers of flossdraad.
    • Het kan je spijsvertering verbeteren, doordat je weer een gezonde en roze tong hebt.

    Tongschrapers in de aanbieding

    Tongschrapers bestaan in verschillende soorten en maten van allerlei merken. Kiesrijk.nl heeft diverse tongschrapers in haar assortiment zitten. De Halita tongschraper is één van de populairste tongreinigers die wij verkopen. Maar we hebben ook tongschrapers van andere merken om uit te kiezen, zoals de Lactona tongreiniger en de GUM tongreiniger. Bekijk ook eens alle producten van Halita en Gum HaliControl om effectief een slechte adem te bestrijden. 

    Kijk maar eens rond op onze website welke tongschrapers jij wil gaan gebruiken en bestel ‘m vandaag nog. Doe je dit op werkdagen vóór 16:00 uur, dan wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden.

    Tips & adviezen voor een effectieve gebitsverzorging

    Recente artikelen